Skärpt säkerhet under VM: "Får inte vara blåögd"

Höjd terrorhotnivå och en orolig omvärld. Inför handbolls-VM på hemmaplan har säkerhetsarbetet skärpts. –Såklart blir det uppskruvat en nivå till nu, säger Svenska handbollförbundets generalsekreterare Robert Wedberg.

Göteborg och Helsingborg är de svenska värdstäderna under handbolls-VM för damer som arrangeras i Sverige, Danmark och Norge.

Göteborg och Helsingborg är de svenska värdstäderna under handbolls-VM för damer som arrangeras i Sverige, Danmark och Norge.

Foto: Johan Nilsson/TT

Handboll2023-12-01 05:50

Så sent som tidigare i år spelades en stor del av herrarnas VM på svensk mark.

På damsidan inleddes VM, som arrangeras av Sverige, Danmark och Norge, tidigare i veckan och den här gången har säkerhetsarbetet fått ökat fokus.

– Det är alltid mycket säkerhet kring lag, arenor, boenden och transporter men nu har vi höjt allting ett snäpp, säger Robert Wedberg.

"Tar ett omtag"

Bakgrunden är att terrorhotnivån i Sverige i somras höjdes från en trea till en fyra på den femgradiga skalan. Det innebär att Sverige bedöms vara ett prioriterat mål för terrorattentat, bland annat till följd av koranbränningarna som lett till kraftiga reaktioner från den muslimska världen.

Samtidigt rasar krig i Ukraina och på Gaza och i oktober sköts två svenska supportrar till döds i ett terrordåd i Bryssel.

– Allt det här gör att man tar ett omtag och är extra noggrann med sin grundsäkerhet och sitt säkerhetsarbete, säger Lena Runströmer.

Hon är vice ordförande i handbollsförbundet och den som ansvarar för de strategiska säkerhetsfrågorna på den svenska delen av mästerskapet.

– Det vi har gjort är att vi har sett över våra rutiner. Uppdaterat vår personal och volontärer som är med och medverkar på evenemanget. Vi har fysiska och digitala utbildningar och vi samverkar med polismyndighet och med kommunerna.

Låg sannolikhet

Sverige inleder mästerskapet i kväll mot Kina i Scandinavium i Göteborg. En match där biljettrycket inför har varit högt. Enligt Lena Runströmer handlar det inte om att man ska vara orolig – däremot om att vara förberedd i den mån något skulle hända.

– Jag känner mig fullt trygg med våra förberedelser. Sannolikheten att något ska hända är väldigt låg. Men man får inte vara blåögd, säger Lena Runströmer.

Fakta: Terrorhotnivån

Terrorhotnivån baseras enligt Säkerhetspolisen på "strategiska bedömningar av aktörers avsikt och förmåga att begå terrorattentat mot Sverige".

Den 17 augusti i år beslutade Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen att höja terrorhotnivån från tre (förhöjt hot) till fyra (högt hot) på den femgradiga skalan.

Beslutet grundar sig enligt Säpo inte på en enskild händelse. Däremot har det under året skett en successiv försämring av hotbilden mot Sverige, där Sverige gått från att betraktas som ett "legitimt" till ett prioriterat mål.

Koranbränningarna har bidragit till bilden av Sverige som ett islamfientligt land. Flera internationella terrorgrupper har också riktat hot mot Sverige.

Senast nivån låg på en fyra var under några månader 2015 och 2016. Polisen sökte då efter en flykting som misstänktes planera ett terrordåd i landet. Mannen friades senare från misstankarna.

Med undantag för ovan nämnd period har nivån legat på en trea sedan hösten 2010.

Källa: Säkerhetspolisen


Fakta: Handbolls-VM 2023

Damernas handbolls-VM, det 26:e i ordningen, avgörs 29 november—17 december i år. Sverige arrangerar mästerskapet tillsammans med Danmark och Norge. 32 nationer deltar.

Sverige kommer att spela gruppspel och eventuell huvudrunda i Göteborg.

Kvartsfinalerna spelas i Trondheim och Herning. Semifinaler, bronsmatch och final i Herning.

Norge är regerande mästarlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!