Så sent som tidigare i år spelades en stor del av herrarnas VM på svensk mark.
På damsidan inleddes VM, som arrangeras av Sverige, Danmark och Norge, tidigare i veckan och den här gången har säkerhetsarbetet fått ökat fokus.
– Det är alltid mycket säkerhet kring lag, arenor, boenden och transporter men nu har vi höjt allting ett snäpp, säger Robert Wedberg.
"Tar ett omtag"
Bakgrunden är att terrorhotnivån i Sverige i somras höjdes från en trea till en fyra på den femgradiga skalan. Det innebär att Sverige bedöms vara ett prioriterat mål för terrorattentat, bland annat till följd av koranbränningarna som lett till kraftiga reaktioner från den muslimska världen.
Samtidigt rasar krig i Ukraina och på Gaza och i oktober sköts två svenska supportrar till döds i ett terrordåd i Bryssel.
– Allt det här gör att man tar ett omtag och är extra noggrann med sin grundsäkerhet och sitt säkerhetsarbete, säger Lena Runströmer.
Hon är vice ordförande i handbollsförbundet och den som ansvarar för de strategiska säkerhetsfrågorna på den svenska delen av mästerskapet.
– Det vi har gjort är att vi har sett över våra rutiner. Uppdaterat vår personal och volontärer som är med och medverkar på evenemanget. Vi har fysiska och digitala utbildningar och vi samverkar med polismyndighet och med kommunerna.
Låg sannolikhet
Sverige inleder mästerskapet i kväll mot Kina i Scandinavium i Göteborg. En match där biljettrycket inför har varit högt. Enligt Lena Runströmer handlar det inte om att man ska vara orolig – däremot om att vara förberedd i den mån något skulle hända.
– Jag känner mig fullt trygg med våra förberedelser. Sannolikheten att något ska hända är väldigt låg. Men man får inte vara blåögd, säger Lena Runströmer.