Solberg en glad norrman: "Helt fantastiskt"

Glenn Solberg var lyrisk efter handbollslandslagets bragdvändning i EM. 19–23 vändes till 24–23 under slutminuterna mot Norge – och nu är Sverige klart för semifinal. –Det är så imponerande, helt fantastiskt vilken lagmoral vi har, säger förbundskaptenen.

Glenn Solberg var lyrisk efter segern mot Norge.

Glenn Solberg var lyrisk efter segern mot Norge.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-25 23:34

En efter en kom besvikna norrmän med krökta nackar till den mixade intervjuzonen i Ondrej Nepela-arenan i Bratislava.

Men till slut kom en norrman som var både glad och stolt – och han hade blågula kläder på sig.

– Jag är så väldigt, väldigt imponerad över det här laget, säger Sveriges norske förbundskapten Glenn Solberg.

– Vändningen i slutet är speciell och händer inte ofta, men jag upplever hela tiden att vi har lugnet. Vi gör en bra match allihop i dag.

"En vinnartyp"

Sverige låg under med fem mål i halvtid och var så gott som uträknat när fyra mål skiljde när mindre än sex minuter återstod.

Det fanns flera hjältar i det svenska laget, men det går förstås inte att blunda för målvakten Peter Johannesson – som storspelade och var 50-procentig i andra halvlek – och Valter Chrintz som gjorde det avgörande målet på straff i slutet. Chrintz fick Solbergs förtroende från sju meter efter att både Hampus Wanne och Niclas Ekberg bränt straffar tidigare i andra halvlek.

– Jag upplever Valter som en liten vinnartyp. Han är ofta där när det avgörs, säger den 49-årige norrmannen om valet.

Högersexan Chrintz inledde EM hemma i tv-soffan i Berlin, men kallades in under det första gruppspelet när coronasmittan började härja i truppen. Nu bjöd 21-åringen från Åhus på glädjetårar efter segern.

– Fantastiskt att se att det betyder så mycket, han är en härlig och väldigt fin kille som ger en massa energi till laget.

"Ska njuta"

På onsdagen fortsätter landslagets EM-resa till Budapest, där det väntar semifinal mot antingen Danmark eller Frankrike på fredag kväll.

– Nu ska vi njuta i kväll och vara stolta över det vi har gjort ihop. Sen kommer vi till Budapest och förhoppningsvis finns möjlighet att göra något vi inte brukar göra – att komma ut och se något fint, kanske någon kultur – innan vi ska tillbaka in i "bubblan" på torsdag, säger Solberg.

49-åringen, som har spelat över 100 landskamper för Norge och dessutom varit assisterande förbundskapten i landslaget, led inte överdrivet mycket med sina landsmän.

– Det är enklare att säga att hade vi förlorat hade det gjort ont. Mitt stora mål är att leda Sverige till ett guld i ett stort mästerskap.

TT: De kommer inte titta snett på dig när du kommer hem till Norge efter EM?

– De gör kanske det... Jag får ta på mig en keps och solbrillor, säger Solberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!