Stjärnan historisk – berättar om tuffa tiden

Jamina Roberts skrev historia under VM-premiären mot Kina. Nu har ingen annan gjort fler handbollsmästerskap på damsidan. Samtidigt kommer stjärnan från en tung höst där hon kämpat med självförtroendet. –Jag har inte känt igen mig själv, säger hon till TT.

Jamina Roberts i VM-premiären mot Kina.

Jamina Roberts i VM-premiären mot Kina.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2023-12-02 16:16

2010 var mästerskapsdebuterande Jamina Roberts en joker i den svenska landslagstruppen till EM. 13 år senare har Roberts hunnit med över 200 landskamper, 548 mål och är numer lagkapten i den blågula tröjan.

– Det var inget jag tänkte skulle hända. När jag blev uttagen till mitt första mästerskap hade jag precis börjat spela i A-laget. Jag visste knappt att det var ett mästerskap, säger hon.

TT: Hur har din roll förändrats under de här åren?

– Jag hade en jokerroll länge. Men när jag gick in i mitt femte mästerskap som joker tröttnade jag och det blev inget bra. Jag fick ett bryt och bestämde mig för att det här är sista gången. Efter det har jag fått en annan roll där jag är en del av tankarna när man lägger upp spelet, säger Roberts.

Gick om Gulldén

Till årets VM, som arrangeras av Sverige, Danmark och Norge, kommer Jamina Roberts som en av landslagets stora stjärnor. Och fredagens premiär innebär att 33-åringen nu har deltagit i sammanlagt 16 OS, VM och EM. Därmed gick hon om Isabelle Gulldén som medverkat i 15 mästerskap.

Ett faktum hon själv har svårt att ta in.

– Man borde bli bättre på att stanna upp och njuta. Men den dagen man slutar kommer man kanske tänka tillbaka på det.

Trots sin stjärnstatus i såväl landslaget som i klubblaget Vipers Kristiansand har Roberts under hösten brottats med ett stukat självförtroende.

– Jag tycker inte att det har gått bra. Tidigare när jag varit dålig har jag kunnat släppa det men det har jag inte kunnat göra den senaste tiden. Jag har inte känt igen mig själv i tankarna, säger hon.

"Inte nervös"

– När jag kom till samlingen var jag osäker på hur det skulle gå. Men på något sätt släppte det efter den andra träningen.

Mot Kina noterades Roberts för fem mål och fyra målgivande passningar.

– Jag var inte nervös men det är ändå bra att man kan bevisa för sig själv att man är tillbaka på banan. Det var bara skönt att få komma in och spela, säger Jamina Roberts.

På söndag ställs Sverige mot Senegal och på tisdag väntar Kroatien.

Fakta: Sveriges matcher i VM

Sverige spelar sina matcher i Scandinavium. Även i mellanrundan spelar Sverige i Göteborg. Ett eventuellt slutspel avgörs för svensk del i danska Herning. Här är speldatumen som gäller.

1 december: Sverige-Kina (36–24).

3 december: Sverige-Senegal (18.00).

5 december: Sverige-Kroatien (20.30).

7, 9 och 11 december: Mellanrunda i Göteborg.

13, 15 och 17 december: Kvartsfinal, semifinal och final i Herning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!