Straffmissarna kostade Sverige semifinalchans

Sverige missade fem av sju straffar i måstematchen mot Danmark. Totalt har man bara lyckats sätta hälften av de 24 straffar man fått i mästerskapet. –Klart att det blir lite psykologiskt efter ett tag, säger Nathalie Hagman.

Nathalie Hagman. Arkivbild.

Nathalie Hagman. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2020-12-11 23:20

Det blev en svidade förlust mot Danmark med 24–22 i handbolls-EM:s huvudrunda. Semifinalchanserna är därmed borta för Sverige. Även om man visat upp flera starka sidor. Ett stabilt försvarsspel och flera mästerskapsdebutanter som gjort bra ifrån sig, bland annat målvakten Jessica Ryde som har varit en av de bästa i svenska truppen. Så har det också funnits ett stort orosmoln genom hela turneringen. Sverige har inte alls lyckats med straffarna. I fredagens ödesmatch missade man fem av sju straffar.

– För egen del tror jag det handlar om att jag inte skjutit straffar kontinuerligt på två år. När man då inte kommer in i det direkt så har man kanske inte självförtroendet, säger svenska stjärnan Isabelle Gulldén.

"Blir psykologiskt"

En av de missade straffarna kom med bara 32 sekunder kvar och hade kunnat vända matchen till Sveriges fördel. Nathalie Hagman fick chansen men sköt högt ovanför.

– Jag hinner inte tänka så mycket, jag blir bara inbytt. Men det är klart det är surt att inte få dra dit den. Det är bittert nu, säger Hagman.

– Vi har inte lyckats få någon bra utdelning på den delen. Vi har bränt oerhört mycket straffkast. Det är klart att det blir lite psykologiskt efter ett tag också när vi har problem med det redan från start. Vi har många bra straffskyttar men det har inte funkat.

Även Jamina Roberts är inne på att det psykologiska spelar roll.

– Jag ska inte sticka under stol med att vi önskar att vi hade haft bättre utdelning. Det är ett psykologiskt spel, ju mer man bränner desto mer stressad blir man. Men jag tycker att målvakterna ska ha cred också, de är oerhört pålästa i år, säger vänsternian.

Kritik mot domarnivån

Ett fysiskt och hårt spel från båda lagen ledde till många utvisningar och straffar. Båda lagen var också flera tillfällen riktigt missnöjda med domarbedömningarna. Domarnivån har varit kritiserad under mästerskapet där man valt att bara ta in kvinnliga domare.

– Jag tycker inte att domarnivån har varit speciellt hög. Vi damspelare klarar en tuffare miljö och vi vill också spela på den nivån. Då tycker jag det är tråkigt att det blir väldigt mycket tvåminutare och straffkast i situationer som inte är helt säkra, säger Nathalie Hagman.

– Vi kvalificerar oss till ett mästerskap för att vi är tillräckligt bra. Så borde det kanske också vara för domarna. Jag tycker inte att ett mästerskap är till för att prova en massa domare.

Fakta: Så fortsätter Sveriges EM

Sverige har inte längre chans att nå semifinal. Man kan nå match om femteplats men då krävs seger i de två resterade matcherna i huvudrundan, samtidigt som Danmark förlorar sina matcher.

Återstående matcher:

Söndag 13/12, 18.15: Montenegro–Sverige

Tisdag 15/12, 18.15: Frankrike–Sverige

Ställningen i Sveriges grupp: Ryssland 7 poäng, Frankrike 7, Danmark 4, Sverige 1, Spanien 1, Montenegro 0.

Semifinalerna samt match om femteplats spelas den 18 december. Final och bronsmatch spelas den 20 december.

Sverige blev sexa i EM 2018 och sjua i VM 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om