Straffspecialisten ska sänka Norge

Hon ringdes in med bara dagar kvar, flög till Tokyo och har därefter bara missat två straffar på hela OS. –Jag hade inte direkt något val. Det var fullt fokus från start, säger Johanna Westberg.Nu ställs straffskytten mot Norge och turneringens bästa målvakt.

Johanna Westberg hade en ganska omtumlande start på OS när hon blev inringd i sista stund efter en skada.

Johanna Westberg hade en ganska omtumlande start på OS när hon blev inringd i sista stund efter en skada.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Handboll2021-08-07 10:57

Bara dagar innan Sverige skulle spela sin premiärmatch mot Spanien fick 31-åringen från Nacka ett samtal från förbundskapten Tomas Axnér. Hon anade vad han ville.

H65 Höör:s Isabelle Andersson hade dragit av korsbandet på förlägret i en landskamp mot Norge i Fukuoka.

Westberg, som tidigare tackat nej till landslaget av familjeskäl, överlade med sin sambo och tackade ja. Det var länge oklart om hon skulle hinna till premiären, men hon tog sig igenom den japanska coronabyråkratin och var på plats i OS-byn ett dygn före start.

Klev in direkt

Hon klev direkt in i laget och satte också sitt första skott. Sverige krossade Spanien med 31–24.

– Jag har kommit in väldigt bra. Jag pratade med många av tjejerna när de kom till Fukuoka om att det var lite jobbigt med tidsomställningen, men jag har faktiskt inte känt av det alls. Jag sov bra från första natten och har sovit bra alla nätter här, säger Westberg.

– Jag tror att det har att göra med att jag inte direkt hade något val. När jag kom på lördag morgon, så var det match på söndagen och fullt fokus på det. Jag hade inte riktigt tid att ta det lugnt.

Westberg, som gör sitt fjärde mästerskap, togs in för att sätta straffar och det har hon också gjort. Så här långt har hon missat två på hela OS, och i semifinalen mot Frankrike (förlust 27–29) satte hon sex av sex möjliga.

Hon var på ett sätt den som höll kvar hoppet om en OS-final.

– Men det finns så otroligt många sekvenser i en match som är lika viktiga, säger Westberg.

– Jag har den rollen i det här mästerskapet, jag skjuter straffar och spelar mycket övertagsspel. Jag försöker göra det jag kan men vi är fortfarande ett lag, jag hade lika gärna kunnat missa vissa straffar.

Större betydelse

Straffar har fått en större betydelse i handboll och snittet på OS var uppe i 8,9 per match inför kvartsfinalerna. Sveriges andra straffskytt är rutinerade Nathalie Hagman och hennes facit med en match kvar av OS är fyra bom, eller sju av elva i mål.

Westberg säger att Tomas Axnér gör upp på förhand vem som ska ta första straffen. Om den personen missar får oftast den andra chansen.

– Men som i matchen mot Ungern så missade jag en straff, Nathalie missade, då fick jag chansen igen. Jag tycker att Tomas är bra på att ge oss förtroende.

Vänsternian Westberg lägger en del tid på att finslipa skyttet. Hon analyserar också sina tidigare straffar under mästerskapet och kalibrerar mot målvakterna hon ska möta.

– Jag tänker men försöker att inte överanalysera, det sker inte bara på måfå. Ibland kan jag bestämma var jag ska skjuta första straffen, men sedan försöker jag se hur målvakten rörde sig när jag ska skjuta nästa.

När Norge väntar i bronsmatchen på söndagen ställs hon mot turneringens bästa målvakt med 38 i räddningsprocent – Katrine Lunde.

– Jag ska försöka vara lika säker som innan, säger Westberg.

Fakta: Straffstatistik

Johanna Westberg har satt 15 av 17 straffar inför bronsmatchen.

Nathalie Hagman har satt 7 av 11.

Svenska målvakten Jessica Ryde är bäst i turneringen på att ta bollar från sju meter och har en räddningsprocent på 58 – 11 räddningar på 19 skott.

Målvakten med bäst räddningsprocent överlag är Norges Katrine Lunde med 45 räddningar på 119 skott – 38 i räddningsprocent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!