Succé i VM-debuten: "De gör det enkelt för mig"

Otroliga 58 i räddningsprocent. Två mål framåt. Irma Schjött lär aldrig glömma sin mästerskapsdebut, storsegern mot Kamerun. –Försvaret var fantastiskt bra, de gör det enkelt för mig, säger den svenska målvakten.

Irma Schjött imponerade i VM-debuten.

Irma Schjött imponerade i VM-debuten.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2023-12-07 22:51

Irma Schjött har under inledningen av handbolls-VM fått agera tredjemålvakt och sett matcherna från bänkplats.

Men när Kamerun stod för motståndet i den första matchen i mellanrundan fick den 25-åriga Ikast-spelaren chansen.

Och som hon tog den.

Imponerade stort

Schjött spikade igen, noterade en räddningsprocent på hela 58, och som grädde på moset svarade hon dessutom för två mål framåt.

– Det är inte ofta man gör mål som målvakt, så det är något jag är glad över, säger hon.

Schjött fick mer eller mindre all strålkastarljus på sig efter storsegern, 37–13. Något hon inte var helt bekväm med.

– Jag gillar inte uppmärksamhet så mycket, så jag tänkte mest ta bort kamerorna (som filmade henne när hon gjorde mål). Men jag får väl finna mig i det, säger hon och skrattar.

Kamerun bjöd inte på särskilt mycket motstånd och Schjött berättar att lagets säregna spelstil ställde henne på stora prov.

– Det var en märklig match, man vet aldrig när skotten skulle komma. De kunde komma från var som helst. Så man måste vara påkopplad i huvudet hela tiden. Tappar man koncentrationen kommer det ett skott från 15 meter.

Lyxproblem

Härnäst väntar nu Ungern. Frågan är om Schjött får chansen igen, eller om Johanna Bundsen eller Evelina Eriksson är tillbaka mellan stolparna. Förbundskapten Tomas Axnér har i varje fall ett lyxproblem att hantera.

– De har varit extremt duktiga. Det är bara positivt att jag också lyckades göra det bra. De har haft otroligt hög nivå, säger Schjött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om