Succédoldisen vill stoppa franska stjärnorna

Oscar Bergendahl har fått sitt landslagsgenombrott i handbolls-EM. I kvällens semifinal mot Frankrike väntar hans hittills största utmaning. –Deras fysik är extrem, säger den svenske mittsexan.

Oscar Bergendahl har fått ett stort genombrott under EM.

Oscar Bergendahl har fått ett stort genombrott under EM.

Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Handboll2022-01-28 05:30

26-årige Bergendahl tvekar inte när han utnämner den senaste landskampen mot Norge som den bästa av de 22 han hittills har spelat. Mittsexan stod för en klockren försvarsprestation hela matchen och flera matchavgörande insatser, både framåt och bakåt, i slutminuterna när Sverige vände för att ta sig till semi.

Men nu är blicken riktad mot kvällens batalj i Budapest – och då lär det bli ännu tuffare för Oscar Bergendahl i mittförsvaret.

– Det ska bli fantastiskt roligt att spela en så stor match, säger han.

– Frankrike har många stora och starka spelare som samtidigt är rörliga. Det blir viktigt att vi kan stå upp bakåt, mot deras tunga växelspel med (Nikola) Karabatic och Dika Mem som är otroligt svåra att få stopp på. De är ofantligt duktiga och sen har de kanske världens bästa mittsexa också i (Ludovic) Fabregas.

"Vill vinna guld"

Frankrike, som fick stryk mot Sverige i VM-semin för ett år sedan men sedan tog OS-guld i somras, såg ut att vara på väg ut ur EM med dunder och brak när laget låg under med fem mål sent i matchen mot Danmark i onsdags. Men den imponerande vändningen i slutet räddade kvar "Les bleus" i turneringen.

– Lyckas vi med vårt försvar tror jag att vi kan få lite enkla kontringsmål på fransmännen. Vi har fått en väldigt bra träff i försvaret i EM, med bra variation och så dessutom ett bra målvaktsspel nu på slutet. Och vi vill vinna guld, så då måste vi kunna slå alla lag, säger Bergendahl.

Hans första EM-turnering i karriären är både njutbar och plågsam, beroende på vilket perspektiv man väljer.

Det plågsamma först:

– Det sliter på krafterna och tär på kroppen att spela tuffa matcher varannan dag, jag är inte van vid det.

Njutningen sedan:

– Det är en sån otrolig ära att få spela för landslaget, så man kopplar bort mentalt att det är jobbigt för kroppen. Det blir väl som en käftsmäll sen efter EM, tänker jag.

"Jättehäftigt"

Att Bergendahl under gruppspelet i Bratislava har gått från doldis till en av Sveriges mest hyllade spelare har inte heller gjort ont. Dörren till mer speltid öppnades på allvar när Max Darj testade positivt för covid-19 redan efter den första matchen i EM.

– Det är såklart jättehäftigt och jätteskoj att jag har fått möjlighet att visa upp mig. Det var inget jag hade förberett mig på eller förväntat mig inför mästerskapet, med tanke på den roll jag hade då. Men jag har försökt ta chanserna jag har fått så bra som möjligt, det är kul att det uppskattas, säger Bergendahl.

Sverige–Frankrike har avkast klockan 20.30. Dessförinnan väntar semin mellan Danmark och Spanien klockan 18.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!