Svensk EM-seger – medaljhoppet lever

Hoppet om en svensk semifinalplats i handbolls-EM lever fortfarande. Sverige vann måstematchen mot Ungern med 30–25 efter framför allt en fin andra halvlek. –Hade vi haft en liknande första halvlek målvaktsmässigt hade det blivit tio mål, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Linn Blohm jublar efter mål mot Ungern. Sverige kan därmed fortfarande gå till semifinal.

Handboll2022-11-14 21:57

Vinna eller försvinna, det är det som gäller för det svenska landslaget för det svenska landslaget resten av EM-turneringen. Men det första hindret på vägen är i alla fall avklarat. Ungern kämpade emot bra men till slut kunde Blågult knipa sin tredje seger i EM.

Efter två raka förluster var det dags för en seger för det högt siktande Sverige.

Tidigt målvaktsbyte

Det började dock trevande. Jessica Ryde, som stundvis storspelat i turneringen, fick inte alls koll på de ungerska skotten och byttes ut efter ungefär halva den första halvleken till förmån för Johanna Bundsen.

– Vi vet om att Ungern är ett bra lag, och de går 100 procent i sina satsningar så det är bra spelare vi möter, säger Bundsen, som inte heller fick någon fullträff i första halvlek.

Det ändrades till den andra.

Sveriges försvar fick allt mer koll på det ungerska anfallet och förbundskapten Tomas Axnér gjorde en del förändringar på planen.

Mästerskapsdebutanterna Clara Petersson Bergsten och Linn Hansson, som flögs ner till laget dagen innan, fick spela för att avlasta hårt matchade Elin Hansson och Nathalie Hagman på kanterna.

– Det var jättehäftigt, man har inte varit på den här nivån innan, säger Hansson som dessutom gjorde mål i sin första bollkontakt.

– Det var gött! Man tänker inte så mycket, man bara gör, säger hon.

Anna Lagerquist, som varit en avgörande del i det svenska försvaret fick också chansen att visa vad hon kan framåt i sin hundrade landskamp. En lyckad taktik då hon bland annat med två ungerskor hängande i sig ändå fick iväg ett skott på 101 kilometer i timmen bakom den kämpande Melinda Szikora.

– Det var extra skönt att det blev en vinst, säger Lagerquist om sitt jubileum.

En match kvar

Sverige hade i halvtid spelat till sig en tremålsledning och kunde i mångt och mycket bevaka den i den andra halvleken.

Lagen turades om att göra en hel del misstag men efter några fina räddningar från Bundsen och 9 mål av Jamina Roberts, som nu gjort över 500 landslagsmål, var det i slutändan Sverige som kunde lyfta händerna i luften som segrare efter 30–25.

Sverige har siktet inställt på semifinal men för att få slåss om medaljerna krävs det, förutom seger mot Kroatien, att både Slovenien och Norge vinner sina sista matcher på onsdag.

– Det vi kan påverka är att vinna matchen mot Kroatien, mer kan vi inte påverka och det är det vi får lägga fokus på, säger Bundsen som tog nio skott i andra halvlek.

– Då går snöret. Hade vi haft en liknande första halvlek målvaktsmässigt hade det blivit tio mål, säger Axnér.

Sverige spelar sin match klockan 18.30 och måste vid seger vänta på matchen mellan Norge och Danmark innan man vet om det blir semifinal eller inte.

Fakta: Sveriges förutsättningar