Svensk frustration – trots seger mot Senegal

Sverige vann på nytt i handbolls-VM. Men det var ett stundtals frustrerat landslag som med viss möda till slut kunde besegra Senegal med 26–18. –Den satt långt inne, säger lagkaptenen Jamina Roberts.

Jamina Roberts utsågs till matchens spelare mot Senegal.

Handboll2023-12-03 19:27

I sitt blott andra VM knep Senegal en oväntad poäng i premiären mot Kroatien.

Och visst erkände det svenska lägret att det var svårt att veta var det västafrikanska lagets nivå egentligen ligger. Men inte skulle väl det räcka för en skräll mot ett medaljjagande svenskt landslag?

Svaret på den frågan blev ett nej. Även om matchen i långa stunder var jämnare än vad många nog såg framför sig på förhand.

– Det blev tuffare än vi hade tänkt. Vi såg att de hade kvalitéer mot Kroatien, sen orkar de inte riktigt, säger Nathalie Hagman som konstaterade att Sverige fick öva på tålamodet.

Segermarginalen blev åtta mål, men först i slutet av den andra halvleken kunde svenskorna döda matchen helt och hållet. Bland annat genom två snabba mål av Daniela De Jong och Nathalie Hagman.

Segern var Sveriges andra raka i handbolls-VM efter att landslaget i fredags kört över Kina i Scandinavium.

Svensk frustration

Redan från start stod det klart att Senegal inte skulle bli en strykpåse likt Kina. Sverige försökte gasa i väg, men drogs ofrivilligt med i det västafrikanska lagets låga tempo och långa anfall.

Vid upprepade tillfällen hann domaren lyfta på armen för att signalera passivt spel.

– Det var en match som blev på deras premisser. Det känns som att vi står i försvar i 40 minuter så vi tappar tålamod, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Sverige gick till pausvilan i ledning 14–12 och när den andra halvleken fortsatte på den inslagna vägen kunde det svenska lägret inte dölja sin frustration över det långsamma spelet.

– Jag vill att domarna ska ta upp armen oftare. Även om den är uppe i vartannat anfall hade den kunnat komma tidigare. Vi har infört regler i handbollen för att vi ska ha ett snabbare spel och då vill vi ha det. Men de spelar jättesmart, säger Axnér.

"Satt långt inne"

I slutändan orkade Senegal inte stå emot svenskornas fysik och snabbhet – och i slutet av matchen drog segersiffrorna i väg.

– Det känns bra. Jag var lugn genom hela matchen. Vi hade ändå kontroll på dem, säger Jamina Roberts som noterades för sex mål i matchen.

Tidigare under söndagen vann Kroatien enkelt över Kina. På tisdag möts Sverige och Kroatien i Scandinavium.

Fakta: Sveriges matcher i VM

Sverige inleder mästerskapet med att spela mot Kina, Senegal och Kroatien. Alla matcher spelas i Scandinavium. Även i mellanrundan spelar Sverige i Göteborg. Ett eventuellt slutspel avgörs för svensk del i danska Herning. Här är speldatumen som gäller.

1 december: Sverige-Kina (36–24).

3 december: Sverige-Senegal (26–18).

5 december: Sverige-Kroatien (20.30).

7, 9 och 11 december: Mellanrunda i Göteborg.

13, 15 och 17 december: Kvartsfinal, semifinal och final i Herning.