Svensk seger i VM-premiären – krossade Kina

Storseger och rekordpublik. Sveriges handbollsdamer fick en drömstart i VM-premiären när Kina besegrades med 36–24. –Att få springa in här var helt otroligt, säger debutanten Sofia Hvenfelt.

Sverige firar premiärsegern.

Handboll2023-12-01 21:53

Ett blågult publikhav fyllde Scandinavium i den första världsmästerskapsmatchen någonsin på svensk mark på damsidan. 8 407 personer innebar inte bara en så gott som fullsatt arena – det var också publikrekord för svensk damhandboll.

För Sofia Hvenfelt var det dessutom den första mästerskapsmatchen i landslagströjan. Hon var en av få överraskningar när förbundskaptenen Tomas Axnér tog ut sin VM-trupp i höstas.

Samtidigt kunde debuten knappast slutat sämre: Hvenfelt utsågs till matchens lirare med sina fem mål.

– Det har varit mycket nervositet och många toabesök. Men det är jätteroligt att ha den här matchen i benen, säger mittsexan, som till vardags spelar i tyska Bietigheim.

Stjärnor som Nathalie Hagman och Jamina Roberts ledde inledningsvis vägen med flera mål vardera. Flest gjorde däremot Nina Koppang med sina sex mål.

Intensiv matchupptakt

På förhand ansågs Kina vara ett beskedligt premiärmotstånd för ett Sverige som jagar damlandslagets första VM-medalj. Samtidigt fanns inom det svenska lägret vissa farhågor inför att möta ett svårscoutat lag med spelare man aldrig eller sällan stött på tidigare.

Linn Blohm inledde målskyttet. Efter en intensiv upptakt från båda lagen gasade svenskorna i från till 7–3 med drygt tio minuter spelade. Sedan handlade det mesta om hemmalaget.

"Det är godkänt"

Sverige bjöd snabba kontringar, fina kombinationer och finurliga avslut i en första halvlek de dominerade.

Och den andra fortsatte i mångt och mycket på den inslagna vägen. Ett blekt Kina gjorde vad de kunde för att freda sitt mål – och lyckades marginellt bättre. I slutändan var den svenska segern däremot aldrig hotad.

– Jag tycker vi är väldigt bra i första halvlek. Lite stressade i kontringar ibland men ändå bra. Vi ville vinna och få igång alla och det har vi fått så det är godkänt, säger Jamina Roberts efter segern.

På söndag väntar Senegal och på tisdag avslutar Sverige gruppspelet mot Kroatien.

Sofa Hvenfelt utsågs till matchens lirare mot Kina.
Fakta: Sveriges matcher i VM

Sverige inleder mästerskapet med att spela mot Kina, Senegal och Kroatien. Alla matcher spelas i Scandinavium. Även i en trolig mellanrunda spelar Sverige sina matcher i Göteborg. För svensk del avgörs slutspelet sedan i danska Herning. Här är speldatumen som gäller.

1 december: Sverige-Kina (36–24).

3 december: Sverige-Senegal (18.00).

5 december: Sverige-Kroatien (20.30).

7, 9 och 11 december: Mellanrunda i Göteborg.

13, 15 och 17 december: Kvartsfinal, semifinal och final i Herning.