Svensk storseger – går om Nederländerna

Sverige fick en riktig drömstart på mellanrundan i handbolls-VM. Kazakstan krossades planenligt med 55–20. Därmed kliver blågult förbi Nederländerna, upp på kvartsfinalplats. –Alla lägen jag får vill jag dra dit, säger Nathalie Hagman som tangerade sitt eget målrekord med 19 fullträffar.

Nathalie Hagman var en av målskyttarna i Sveriges kross.

Nathalie Hagman var en av målskyttarna i Sveriges kross.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2021-12-09 21:55

Efter det oavgjorda kraftprovet mot Nederländerna var motståndet åter igen på en lägre nivå. Kazakstan slutade trea i grupp C med –49 i målskillnad – en munsbit för ett något revanschsuget Sverige.

Sverige klev in i mellanrundan med två mål sämre målskillnad än Nederländerna – ett av de lag man väntas göra upp om en kvartsfinalplatserna med, så att göra många mål mot Kazakstan och så småningom även Rumänien är av högsta vikt.

Men det var inga problem. I halvlek hade Sverige hunnit med att göra 21 mål, elva av dem kom från Nathalie Hagman. Kazakstan hade bara mäktat med tio.

Hagman tangerade rekordet

I den andra halvleken rann Sverige ifrån ytterligare och segersiffrorna skrevs till slut till 55–20.

Hagman gjorde 19 mål, och tangerade därmed sitt eget rekord från matchen mot Puerto Rico. Hagman står nu för de fem största målskörderna i den svenska landslagströjan.

– Det tycker jag absolut är jätteroligt, det är inget jag lägger så mycket vikt vid nu men när jag ser tillbaka på min karriär så är det kanske något jag kommer att glädjas åt, säger hon.

Blohm klev av

Ett litet orosmoln mitt i den svenska målglädjen var att Linn Blohm haltade av i slutet av matchen med smärtor i foten. Enligt förbundskapten Tomas Axnér behöver skadan inte vara allvarlig, men just nu är läget oklart.

– Det är väl klart att när en spelare kliver av känner man oro, säger han.

I och med storsegern går Sverige om Nederländerna och intar andraplatsen. De två lag som placerat sig bäst när mellanrundan är slut går till kvartsfinal.

I nästa match väntar det svåraste motståndet hittills, Norge. Efter att ha vunnit alla sina gruppspelsmatcher i överlägsen stil pulveriserade norskorna tidigare under torsdagen även Puerto Rico med 43–7.

– Det är ett jättebra och fint lag, det blir något helt annat. Det är alltid jättekul att spela mot Norge och vi har stor revanschlust mot dem, säger Hagman om bronsmatchförlusten i OS i somras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!