Svenska stjärnan lämnar Ryssland

Den svenska handbollsstjärnan Anna Lagerquist bryter sitt kontrakt med den ryska klubben Rostov-Don i förtid. –Ganska tidigt förstod man ju hur allvarlig situationen var så det var aldrig läge att åka tillbaka, säger mittsexan till Sydsvenskan.

Den svenska handbollsstjärnan Anna Lagerquist bryter sitt kontrakt med den ryska klubben Rostov-Don. Arkivbild.

Den svenska handbollsstjärnan Anna Lagerquist bryter sitt kontrakt med den ryska klubben Rostov-Don. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2022-03-17 20:02

Lagerquist flög hem till Sverige redan någon dag innan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari. Det var bestämt sedan tidigare då dubbla EM-kvalmatcher mot Serbien väntade med det svenska landslaget, men linjespelaren återvände därefter aldrig till den ryska klubben Rostov-Don.

– Jag frågade om det var möjligt att avsluta redan nu och där har klubben verkligen varit tillmötesgående och förstående. Sedan har det tagit lite tid, men det är också en del pappersarbete som ska bli klart, säger Lagerquist till tidningen.

Staden Rostov ligger nära den ukrainska gränsen och det är endast 18 mil till den hårt krigsdrabbade ukrainska staden Mariupol.

Förra veckan bröt även tränaren Per Johansson sitt kontrakt med den ryska klubben.

"Jag kan förstå (och det är okej) att ni känner att jag sviker er. Men i den här situationen känner jag mig inte säker att komma tillbaka även om en röst inom mig skriker att jag vill det", sade svensken i ett uttalande på klubbens Facebooksida.

Sedan tidigare var det klart att Lagerquist skulle lämna för franska Nantes efter den här säsongen, men var hon ska spela i närtid är oklart.

– Men det är klart att jag kommer att behöva hålla igång med handbollen på ett eller annat sätt. Om det sedan blir att jag hittar ett annat lag att spela med resten av säsongen, eller om man helt enkelt hittar ett lag att träna med, det får vi se, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!