Svenska tändvätskan : 500 danska supportrar

Hittills har Sveriges matcher i handbolls-EM i Danmark varit publiklösa. Men i måstematchen mot grannlandet Danmark kommer 500 danska fans ta plats på läktarna.

Sverige får publik för första gången i mästerskapet. Arkivbild.

Sverige får publik för första gången i mästerskapet. Arkivbild.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / TT

Handboll2020-12-10 12:35

Danmark har som värdland tillåtelse att ha publik på sina matcher, men för de svenska spelarna blir det första gången man spelar inför publik under mästerskapet.

Och de svenska spelarna är laddade.

– Det är skitkul. Man saknar publiken, framför allt i en sådan stor hall som "Boxen" (arenan i Herning) blir det rätt tomt på läktarna . Oavsett om de hejar på oss eller andra laget så blir det mer liv och stämning, säger målvakten Jessica Ryde.

– Det känns riktigt kul, det blir verkligen en extra krydda, säger mittnian Carin Strömberg som kommer att möta flera klubbkamrater från Viborg i matchen.

För Sveriges del behövs en seger för att ha en chans att ta sig vidare då bara de tre bästa går vidare. Ettan och tvåan i gruppen går till semifinal och trean till match om femteplats.

– Jag tycker det är kul just att det är en måstematch mot Danmark. Det är mycket att vinna i potten. Det kommer blir svinkul, säger Ryde.

Fakta: Läget inför fortsättningen i handbolls-EM

Från Sveriges grupp är Ryssland, Sverige och Spanien vidare till mellanrundan, där man ställs mot Frankrike, Danmark och Montenegro.

Sveriges matcher i mellanrundan:

11 december, 20.30: Tvåan i grupp A, Danmark.

13 december, 18.15: Trean i grupp A, Montenegro.

15 december, 18.15: Ettan i grupp A, Frankrike.

Ställningen inför mellanrundan: Ryssland 4 poäng, Frankrike 4, Danmark 2, Sverige 1, Spanien 1, Montenegro 0.

Från mellanrundan går ettorna och tvåorna till semifinal, medan treorna spelar match om femteplats. För Sverige krävs seger direkt i första matchen för att ha en chans att ta sig vidare. Matcherna spelas den 18 december. Final och bronsmatch spelas den 20 december.

Sverige blev sexa i EM 2018 och sjua i VM 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om