Sverige EM-klart i handboll: Fantastiskt skönt

Det var jämnt i några minuter. Då satte det blågula handbollsmaskineret igång, Rumänien besegrades med 31–23 och därmed är det svenska herrlandslaget klart för EM. –Fantastiskt skönt, säger Niclas Ekberg till TT.

Sverige är EM-klart i handboll. Arkivbild.

Handboll2021-04-28 21:08

Rumänien höll jämna steg hemma mot Sverige fram till 3–3. Sedan tog det stopp.

Andreas Palicka var omutlig i Sveriges mål samtidigt som Sveriges offensiv växlade upp. Sverige gjorde åtta obesvarade mål – där även målvakten Palicka blev målskytt när han utnyttjade öppet mål i samband med att Rumänien chansade med att ta ut målvakten.

13 mål före

Som mest ledde Sverige med hela 13 mål en bit in i andra halvlek innan Rumänien lyckades stoppa blödningen. Hemmanationen kunde även arbeta sig ikapp rätt rejält – men uppförsbacken var ännu rejälare och Rumänien tog sig aldrig över krönet.

Sverige vann med 31–23 och är nu klart för EM 2022 som spelas i Slovakien och Ungern.

– Vi får det att stämma. Vi har ett bra och kompakt försvarsspel och har väldigt starka målvakter som även levererar bra passningar till de kontrande spelarna. Vi gör väldigt enkla mål vilket är viktigt för vårt spel, säger Niclas Ekberg.

Ekberg har nu hunnit spela fem landskamper efter att inte ha varit med under vinterns succé-VM då Sverige blev tvåa.

– Det är mycket nytt. Det är lite annat tänk nu med ny tränare och lite nya idéer. Det är klart att spelet har utvecklats och spelarna som är här passar bra in i det, säger han.