Sverige fick slita – men slog Tyskland i EM

Efter 25–21 mot Tyskland har Sverige tre raka segrar i handbolls-EM. Men fortfarande återstår Norge, den svåraste uppgiften i mellanrundan – och då lär det behövas en seger till. –Nu ska vi ladda på så mycket som möjligt för att slå Norge, säger Jim Gottfridsson.

Sverige har tre raka segrar i EM.

Handboll2022-01-23 16:41

Sverige fick slita hårt mot ett reservbetonat Tyskland, men det räckte i alla fall till ännu en blågul tvåpoängare i Ondrej Nepela-arenan i Bratislava.

– Försvarsspelet är extremt bra, vi är otroligt kompakta och jobbar stenhårt, säger förbundskapten Glenn Solberg.

– Sen måste vi kanske utnyttja det försvarsspelet lite bättre (i anfallsspelet), genom att springa ännu mer.

Segern innebär att Sverige nu står på sex poäng inför tisdagskvällens match mot Norge – en match som blir helt avgörande för om det ska bli spel om medaljerna i Budapest nästa helg.

Med halvannan timme till avkast mot Tyskland kom Sverige med glädjebeskedet att mittsexan Max Darj var ute ur sin coronakarantän och med i matchtruppen. Men Darj fick sitta på bänken och därifrån se sina lagkamrater inleda matchen på bästa sätt.

Tidig tremålsledning

Tyske målvakten Johannes Bitter fick en bitter (!) start när Sverige satte varenda skott och skaffade sig en 5–2-ledning redan efter drygt fem minuter.

I Sveriges mål började Andreas Palicka något bättre och han fick dessutom hjälp av Tobias Thulin, som kom in och räddade en straff vid ställningen 7–4. Men ungefär i det läget började det svenska spelet hacka. Den blågula måltorkan varade i lite mer än nio minuter och det krävdes en straff från Hampus Wanne för att bryta den.

Det positiva var att Sverige ändå inte släppte ledningen ifrån sig och i paus stod det 12–10, trots att anfallsspelet kärvade.

Tyskland, som har drabbats brutalt hårt av coronasmitta under EM, var piskat att vinna för att hålla semifinalhoppet vid liv.

Tyskland kom ikapp

Albin Lagergren, duktig som högernia, gjorde första målet i andra halvlek. Men sedan blev det mycket Tyskland och när spelmotorn Jim Gottfridsson satt på bänken åts den svenska tremålsledningen upp.

Tyskarna kom ikapp, men inte förbi. "Gotte" kom in på planen igen för att spela anfall och Sverige kopplade ett nytt grepp efter två raka mål av Oscar Bergendahl. När ett alltmer desperat Tyskland tog ut målvakten för att spela sju mot sex avgjordes matchen. Jonathan Carlsbogård satte 22–18 i tomt mål och med drygt fem minuter kvar kunde Sverige andas ut.

En kämpaseger som bäddar för en rysaravslutning på mellanrundan, mot Norge som har besegrat Sverige i de två senaste EM-turneringarna.

– Kul att vi har tagit oss hit, det har varit måstematcher i stort sett hela vägen sedan Tjeckienmatchen. Och jag tycker att vi tar steg och blir bättre och bättre hela tiden, säger Jim Gottfridsson.

Fakta: Så fortsätter handbolls-EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet, vilket betyder att Sverige har med sig förlusten mot Spanien i bagaget.

+ Ställningen:

Norge, Spanien och Sverige har 6 poäng var, Ryssland 3 poäng, Tyskland 2 poäng och Polen 1 poäng.

Om två eller flera lag hamnar på samma poäng avgör inbördes resultat. Spanien kan säkra en plats vid minst en poäng mot redan avsågade Polen. Norge och Sverige ser därmed ut att få spela en helt avgörande match om den andra semifinalplatsen.