Sverige hårt pressat av Japan i ny rysare

Väckarklockan mot Bahrain ringde. Men ett vaket Japan tryckte på snooze. Förhandsfavoriten Sverige lyckades till slut hålla undan och vinna med 28–26. OS-trycket kan ha bidragit. –Det här är en helt annan turnering, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Försvarsgeneralen Jonathan Carlsbrogård fick slita hårt i matchen Japan-Sverige i Yogogihallen.

Försvarsgeneralen Jonathan Carlsbrogård fick slita hårt i matchen Japan-Sverige i Yogogihallen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handboll2021-07-26 15:07

Andra matchen i Tokyo-OS och Sverige hade allt att bevisa. Premiären mot Bahrain, som nästan slutade med en missad poäng, beskrevs av spelarna som en väckarklocka.

Nu blev det kamp mot hemmanationen.

– Vi vinner igen, två poäng. Det var det vi hade som mål i de första två matcherna, att ta fyra poäng, säger mittnian Jim Gottfridsson i mixade zonen efteråt.

Matchen i Yoyogihallen höll ett högt tempo – inte minst eftersom japanerna pressade upp det. Med 18 minuter spelade tog Japan ledningen för första gången i matchen, 10–9. Stort jubel från sidan.

Inga åskådare tillåts under OS och strikta restriktioner råder för de journalister och ledare som ändå får vara i arenorna. Inget jublande, bara klappande, är tillåtet. Det hindrade inte den japanska staben på läktaren att bryta mot sina egna coronaråd och skrika i extas när man ledde mot VM-silvermedaljören.

Pressade Sverige

Ställningen i andra halvlek var 17–14 till Blågult. Hampus Wanne, som gjorde 13 mål mot Bahrain, kontrade in bollar. Satte sina straffar. Och målvakt Mikael Aggefors stod för fina parader.

Men japanerna pressade förhandsfavoriten.

– Jag är väldigt nöjd med att vi vinner. Vi är ett steg närmare kvartsfinal, säger Glenn Solberg efteråt.

Men delar av spelet är han inte lika nöjd med. Och det kan bero på OS-nerver och förutsättningarna runt omkring turneringen.

– Skillnaden är förväntningarna, säger Solberg och nämner Sveriges läge inför VM-turneringen i januari.

Jim Gottfridsson pekar på att Sverige kanse borde ändra spelsätt.

– Ska vi spela ett annat spel? Ja, möjligtvis. Samtidigt så kommer vi till bra lägen, det handlar nog om individerna i sig. Vi ska bara sätta dit bollen, hålla lite bättre lugn och det kommer att komma under turneringens gång.

Samtidigt håller han med om att ett olympiskt spel är något särskilt.

– Det är fortfarande OS för första gången för många. Vi kommer mer och mer in i turneringen med rutiner och allting. Det är klart vi tar tag i den saken. Man ska inte göra det för stort heller.

Ny rysare på slutet

Hemmalaget Japan verkade stortrivas i nationalarenan, som byggdes för Tokyo-OS 1964. En gigant i form av Yuta Iwashita i målet motade bort det mesta från svenskt håll och vid ställningen 27–26 till Sverige hade matchen blivit precis den nervpärs som Bahrain-rysaren blev.

Med bara sekunder kvar utökade Sverige till 28–26 och kom på nytt undan med blotta förskräckelsen.

– Två matcher, två segrar. Det är framför allt det vi tar med oss. Det är jätteskönt att ha fyra poäng med oss, säger målvakt Mikael Aggefors till Discovery.

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges herrar spelar i grupp B med Japan, Portugal, Egypten, Danmark och Bahrain.

Grupp A består av Norge, Brasilien, Frankrike, Argentina, Tyskland och Spanien.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel.

Här är resten spelschemat (svensk tid):

Onsdag 28/7, 04.00: Sverige – Portugal

Fredag 30/7, 09.15: Sverige – Egypten

Söndag 1/8, 14.30: Danmark – Sverige

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!