Sverige krossade Polen – slutspel i egna händer

Ett par goda nyheter från handbollslandslaget: Sverige hade inga som helst problem att slå Polen med 28–18 i EM. Dessutom har – kors i taket – inga fler spelare testat positivt för corona sedan sist. –Lite förvånande att det gick så enkelt, säger Hampus Wanne efter segern.

Sverige tackar fansen efter segern mot Polen i Bratislava.

Sverige tackar fansen efter segern mot Polen i Bratislava.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-21 19:24

Sverige fortsätter att samla poäng i EM:s mellanrunda i Bratislava. Bara lite mer än ett dygn efter segern mot Ryssland var det den här gången Polen som fick en rejäl käftsmäll av Blågult, som med två matcher kvar har sitt semifinalöde helt i egna händer.

Det märktes på spelkvalitén att det är tätt mellan matcherna i Ondrej Nepela-arenan i Bratislava. Sverige slarvade en del, men vad gjorde det när Polen slarvade massor i form av bortkastade passningar och grovt missade skott.

"Final i varje match"

Sverige ledde "bara" med 6–5 efter tolv minuter, men när Polen sedan bara lyckades göra ett mål på resten av första halvlek avgjordes i praktiken matchen. Det stod 14–6 i halvtid – delvis ett gott betyg åt Sveriges försvarsspel och duktige Tobias Thulin som nu fick chansen i målet, men framför allt ett underbetyg åt poänglösa gruppjumbon Polen.

– Vi har en grym målvakt i dag och sedan känns det lite som att luften går ur Polen, säger Hampus Wanne.

Sverige, som helt klart är på rätt spår efter en stapplande start i EM, var totalt överlägset även i den andra halvleken och kunde spara lite på krafterna inför de två avslutande matcherna mot Tyskland (söndag) och Norge (tisdag).

– Viktigt att vi fick vila spelare när vi har två matcher på 24 timmar och skaderisken är hög, säger förbundskapten Glenn Solberg.

– Vi gör en väldigt bra prestation i dag, försvarsmässigt gör vi precis det vi har pratat om. Och Tobias (som räddade 40 procent av skotten) gör det helt fantastiskt, jag är väldigt glad å hans vägnar.

Behöver två segrar till

Blir det ytterligare två segrar i mellanrundan är Sverige garanterat klart för spel om medaljerna i Budapest nästa veckoslut.

Samtidigt fortsätter coronaspöket att vara ett ständigt hot för Sverige och övriga lag i EM. Max Darj, Daniel Pettersson och Niclas Ekberg är fortsatt isolerade efter att ha testat positivt under det första gruppspelet.

Den glada nyheten efter Rysslandsmatchen var att inga nya svenska spelare testade positivt. Å andra sidan fick en av lagets fysioterapeuter ett positivt provsvar, så smittan finns kvar i truppen.

Vad visar resultaten efter nästa provtagning? Har fler spelare smittats? Svaren på de frågorna blir enormt viktiga inför Sveriges fortsatta jakt på en semifinalplats.

Fakta: Så fortsätter handbolls-EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet, vilket betyder att Sverige har med sig förlusten mot Spanien i bagaget.

+ Ställningen:

Spanien 6 poäng, Sverige 4 poäng, Norge 4 poäng, Tyskland och Ryssland 2 poäng var, Polen 0 poäng. Om två eller flera lag hamnar på samma poäng avgör inbördes resultat.

+ Spelprogrammet:

Torsdag: Sverige–Ryssland 29–23, Tyskland–Spanien 23–29, Polen–Norge 31–42.

Fredag: Spanien–Ryssland 26–25, Sverige–Polen 28–18, Norge–Tyskland 28–23.

Söndag: Ryssland–Polen (15.30), Sverige–Tyskland (18.00), Spanien–Norge (20.30).

Tisdag: Polen–Spanien (15.30), Tyskland–Ryssland (18.00), Sverige–Norge (20.30).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!