Sverige missar OS-final: "Piss och katastrof"

Sverige missar OS-final. De svenska handbollsdamerna förlorade tungt mot ett favorittippat Frankrike med 27–29. –Det är piss och katastrof, säger Jamina Roberts.Nu får man slåss om bronset.

Målvakten Johanna Bundsen deppar efter förlusten mot Frankrike i OS-semifinalen.

Målvakten Johanna Bundsen deppar efter förlusten mot Frankrike i OS-semifinalen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Handboll2021-08-06 10:36

Sveriges resa mot de ädlaste medaljerna är slut.

Frankrike vann en mycket jämn match tack vare stor individuell skicklighet samtidigt som svenskorna inte tilläts spela sin kontringsglada handboll.

Besvikelsen hos de svenska spelarna gick att ta på efter slutsignal.

– Det är piss och katastrof, jag hade så jädra gärna spelat OS-finalen. Vi var så nära, vi kommer aldrig vara så nära igen. Är jämnt hela vägen, de spelar bra anfallsspel och vi får inte träff på dem. Det är där matchen går, säger Jamina Roberts till Radiosporten.

"Kommer var femte sekund"

Johanna Westberg, som satte alla sina sex straffar, är bedrövad.

– Det känns otroligt surt just nu, väldigt bittert, säger hon.

– Vi spelade väldigt bra, står bra bakåt men när de får luft under vingarna är de väldigt bra.

Carin Strömberg resonerar med sig själv att någon kantträff hit och någon retur dit hade kunnat förändra allt.

– Vi hade så gärna velat vinna här och spela finalen.

Ett svenskt damlandslag har till att börja med aldrig spelat en OS-semifinal. När de väl nådde dit efter att ha vunnit mot Sydkorea var målet tydligt inställt på final.

– Var femte sekund kommer det på repeat i huvudet, ”fan”. Och i kombination med det en stolthet över att vi ändå spelar en match av den här digniteten och är så påslagna som vi faktiskt är, det här är första gången för många av spelarna att spela för en medalj i ett stort mästerskap, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Fick en bra start

Sverige fick också en riktigt bra start på matchen och drog ifrån i en tremålsledning. Men när Frankrike satte punktmarkering på spelmotorn Carin Strömberg och målskytten Jamina Roberts så störde man rytmen i det svenska spelet. I halvtid ledde Frankrike med ett, 15–14.

I andra halvlek drog den viktiga linjespelaren Linn Blohm på sig sin tredje tvåminutersutvisning – rött kort. Hon fick se resten av matchen från ett hörn vid sidan om planen. Efteråt tröstades hon av lagkamraterna.

Tomas Axnér har i Yoyogihallens katakomber efter matchen många tankar som snurrar i huvudet.

– Alla de här små detaljerna som avgör kommer till en. Men sett till matchen som helhet tycker jag vi gör en bra match. Men de är skarpare än i gruppspelet, de har skruvat upp saker lite.

Har överraskat

Damlandslaget har överraskat alla handbollsexperter på förhand. I gruppspelet slutade man etta efter att ha krossat både Spanien och ryska laget och spelat oavgjort mot just Frankrike.

Frankrike å sin sida imponerade inte alls i gruppen. Men i kvartsfinalen mot Nederländerna vaknade "Les Femmes de Défis" och vann med tio bollar. Och det var ett Frankrike med en ännu högre växel i semifinalen.

Sverige får nu slåss om bronset i en match där motståndet avgörs senare i dag, då Norge möter Ryska olympiska kommitténs lag (ROK).

– För oss betyder ett brons väldigt mycket och det skulle vara en extremt fin avslutning på det här mästerskapet. Vi kommer att vara väldigt motiverade i den matchen, säger Tomas Axnér.

Fakta: Handbollens medaljstrid i OS

Herrarnas final- och bronsmatch spelas på lördag den 7 augusti.

Bronsmatch: Spanien–Egypten klockan 10.00, svensk tid.

Final: Danmark–Frankrike klockan 14.00.

Damernas final och bronsmatch spelas på söndag den 8 augusti.

Bronsmatch: Sverige–Norge/Ryska olympiska kommitténs lag 04.00, svensk tid.

Final: Frankrike–Norge/Ryska olympiska kommitténs lag klockan 08.00.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.


Fakta: Sveriges tidigare OS

I OS-debuten i Peking 2008 tog man sig vidare som fyra men blev överkörda av blivande guldlaget Norge i kvartsfinalen.

I London 2012 hamnade man i en mycket svår grupp och tog inte en enda poäng och blev sist i gruppen.

I Rio 2016 gick man vidare till kvartsfinal på fem poäng. Där väntade Norge igen som spelade ut svenskorna och vann med 32–20.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!