Sverige säkrar gruppseger – inför rekordpublik

Gruppseger och maximalt antal poäng till mellanrundan. Sverige motsvarade förväntningarna när Kroatien besegrades med 22–17 i den avslutande gruppspelsmatchen i handbolls-VM. –I dag är det inte svårt att stå i mål, säger den storspelande målvakten Evelina Eriksson efter segern.

Evelina Eriksson storspelade i Sveriges mål.

Evelina Eriksson storspelade i Sveriges mål.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2023-12-05 21:57

Sverige jagar en historisk VM-medalj på damsidan och efter tre raka gruppspelssegrar är utgångsläget för att nå slutspelet i danska Herning ypperligt.

Till mellanrundan tar Sverige med sig fyra poäng. Det gör även Montenegro, som vann grupp B – och på måndag nästa vecka möts de båda nationerna i vad som ser ut att bli en nyckelmatch. Bara två av lagen från mellanrundan går nämligen vidare till kvartsfinal.

– Det kommer bli en väldigt tuff match. Varje gång vi har spelat mot Montenegro är det jämnt och grötigt. Det är ett lag som lever mycket på sin energi men vi har gjort många fina insatser mot dem, säger Anna Lagerquist.

För svensk del väntar däremot först Kamerun redan på torsdag och därefter Ungern (lördag) i ett handbolls-VM där matcherna duggar tätt.

Målvakternas duell

8 538 personer var på plats i Scandinavium för att se Sveriges avslutande gruppspelsmatch mot Kroatien på tisdagskvällen.

Det var en ny rekordsiffra efter publikrekordet i premiärmatchen mot Kina förra veckan.

På förhand hade den 195 centimeter långa skytten Camila Micijevic pekats ut som det största hotet mot Sverige. Under en målsnål matchinledning var det i stället fokus på målvakterna. Först Kroatiens Tea Pijevic som stod för flera spektakulära räddningar.

Det tog hela fem minuter innan Nathalie Hagman kunde göra matchens första mål på ett straffkast.

Sveriges Evelina Eriksson, som fick chansen i stället för Johanna Bundsen, ville i sin tur inte vara sämre.

"Slarvar lite"

Likt Pijevic spikade Eriksson igen och under den första halvleken räddade svenskan hela 65 procent av skotten hon fick mot sig.

– Jag önskar jag kunde ligga där varje match, säger Eriksson med ett skratt.

– Nej, men det är jättekul att vi kan få göra en sån här match. Jag känner mig trygg och det känns som en bra match som vi kan ta med oss vidare.

Sverige hade hamnat i ett tidigt underläge men kunde efter drygt 20 minuter rycka åt sig en tvåmålsledning. I halvtid var ställningen 9–7 i svensk favör.

I den andra halvleken drog Sverige i från och segersiffrorna skrevs i slutändan till 22–17.

Tidigare under kvällen föll Kina mot Senegal vilket innebär att Kina inte går vidare till mellanrundan efter tre förluster.

Rättelse: I en tidigare version förekom felaktigt antal svenska poäng till mellanrundan.

Nathalie Hagman gjorde matchens första mål först efter drygt fem minuters spel.
Nathalie Hagman gjorde matchens första mål först efter drygt fem minuters spel.
Fakta: Sveriges väg till slutspelet

Sverige vinner grupp A efter tre raka segrar mot Kina, Senegal och Kroatien och är sedan tidigare klart för mellanrundan som spelas i Scandinavium i Göteborg. Dit tar alla lag med sig poängen de spelat till sig i gruppspelet mot övriga avancerade lag.

I Sveriges fall innebär det att landslaget tar med sig maximala fyra poäng eftersom segern mot jumbon Kina räknas bort. Till mellanrundan slås grupp A ihop med grupp B vilket innebär att Sverige kommer att spela mot Kamerun, Ungern och Montenegro. Montenegro har likt Sverige fyra poäng med sig från gruppspelet.

Från mellanrundan går de två bästa lagen vidare till kvartsfinal.

+ Tabell mellanrundan:

1. Montenegro, 4 poäng, +20 i målskillnad.

2. Sverige, 4 poäng, +13 i målskillnad.

3. Ungern, 2 poäng, +13.

4. Kroatien, 1 poäng, -5.

5. Senegal, 1 poäng, -8.

6. Kamerun, 0 poäng, -33.

+ Sveriges spelschema:

7 december: Sverige-Kamerun (20.30).

9 december: Sverige-Ungern (20.30).

11 december: Sverige-Montenegro (20.30).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!