Sverige tappade till oavgjort i slutsekunden

Sveriges handbollsdamer var på väg mot en smakstart i kvalet till Tokyo-OS. Med två minuter kvar ledde Blågult med tre bollar mot Spanien, men hemmalaget kom tillbaka och kvitterade till 28–28 med en sekund kvar att spela. –Så som matchen ser ut ska vi ha två poäng, säger Jamina Roberts.

Sveriges målvakter Jessica Ryde och Johanna Bundsen fick nöja sig med 28–28 mot Spanien i den första matchen i OS-kvalet. Arkivbild.

Handboll2021-03-19 22:41

Det blev en snöplig avslutning på fredagens match för svensk del. Med drygt två minuter kvar satte Linn Blohm 28–25 till Sverige och segern såg ut att vara säkrad.

Men Spanien bet sig kvar, och med 25 sekunder kvar var ledningen nere på ett mål.

Sverige hade då anfall, men gjorde ett tekniskt fel och med 13 sekunder kvar att spela fick Spanien möjlighet att kvittera. Och i matchens allra sista sekund skickade Spaniens Jennifer Gutiérrez Bermejo in slutresultatet 28–28 bakom Johanna Bundsen.

"Jäkligt tveksam"

– Det är så klart surt att vi inte får vinna den här matchen, det är vi värda, säger Sveriges förbundskapten Tomas Axnér till Discovery Plus.

Det tekniska felet som Sverige åkte på i sista anfallet är han inte helt nöjd med.

– Jag har inte sett den en gång till, men den kändes jäkligt tveksam.

Svenska spelaren Jamina Roberts är lika besviken över den missade segern.

– En poäng är ändå okej, men så som matchen ser ut tycker jag att vi ska ha två poäng, säger Roberts till Discovery Plus.

– Vi har dem, vi leder med fyra och fem bollar i båda halvlekarna. Jag vet inte vad som gör det, vi gör lite dumma grejer, passar dem i händerna och sådant.

Förra helgen blev de svenska handbollsherrarna klara för OS i Tokyo. Det här veckoslutet jagar damlandslaget en biljett till Japan och Sverige fick också en drömstart i spanska Llíria utanför Valencia.

En anledning var fint straffskytte från Johanna Westberg, vänsternian som petades från EM-truppen i december. I EM spelade Sverige oavgjort mot Spanien efter att Blågult bränt en straff för seger i slutsekunderna.

Nu tog Westberg hand om de svenska straffarna och satte fem av fem när Sverige under den första halvleken vid flera tillfällen var uppe i en fyramålsledning.

En stark spansk avslutning innebar dock att det var helt utjämnat, 13–13, i paus.

I upptakten av den andra halvleken fick Sverige en kanonstart. Försvarsspelet kom återigen upp i nivå och Johanna Bundsen, som också ställdes utanför EM-truppen, fortsatte att visa upp ett storspel mellan stolparna.

19 timmar till match

Sverige startade med två raka mål och var efter 13 minuter uppe i en femmålsledning. Men Spanien bet sig kvar och räddade efter den avslutande anstormningen en poäng.

Tomas Axnér kan inte säga exakt vad den tappade segern berodde på.

– Det är något tekniskt fel när vi är en man mer, vi får en utvisning för att vi sträcker ut en fot, och släpper kanske lite stor vinkel i sista avslutet, där är vi inte riktigt starka. Sedan är Spanien jäkligt bra på att hantera det också, säger Tomas Axnér.

Chanserna att gå till OS är ändå fortsatt stora för svensk del. På lördagen – drygt 19 timmar efter mötet med Spanien – väntar Argentina. De två främsta i gruppen, som endast består av tre lag sedan Senegal dragit sig ur, får spela OS till sommaren.

– Det är så det är. Vi ska vara glada att det bara är två matcher i det här kvalet, då kan vi tömma oss rejält. Det finns inget annat än att vi ska vinna i morgon, säger Jamina Roberts.

Fakta: OS-handbollen i Tokyo

Tolv damlandslag får spela i sommarens OS-turnering i handboll i Tokyo 24 juli–8 augusti.

Kvalificerade länder är: Japan (värdnation), Frankrike (Europamästare 2018), Brasilien (panamerikansk mästare 2019), Sydkorea (vinnare av asiatiska kvalet 2019), Angola (vinnare av afrikanska kvalet 2019), Nederländerna (världsmästare 2019).

Ytterligare sex länder tar plats i turneringen från OS-kvalet 19–21 mars. De två främsta från respektive grupp går vidare.

Grupp 1: Spanien, Sverige, Argentina.

Grupp 2: Serbien, Ryssland, Ungern, Kazakstan.

Grupp 3: Norge, Montenegro, Rumänien.

Matcherna i Sveriges grupp, 19 mars: Sverige–Spanien 28–28. 20 mars: Sverige–Argentina (kl 18.15). 21 mars: Spanien–Argentina (kl 19.30).

Förra helgen kvalificerade sig de svenska herrarna till OS i Tokyo. På herrsidan är även följande nationer kvalificerade: Danmark, Norge, Frankrike, Tyskland, Portugal, Brasilien, Japan, Spanien, Egypten, Argentina och Bahrain.

Källa: Handbollslandslaget.se