Sverige tappade till oavgjort: "JĂ€vligt surt"

Sverige var pĂ„ vĂ€g mot en drömstart i OS-kvalet i handboll. Men trots fyramĂ„lsledning blev det "bara" 25–25 efter att Tyskland kvitterat i slutsekunderna. –Jag tycker faktiskt att vi Ă€r det bĂ€ttre laget, sĂ€ger mĂ„lvakten Andreas Palicka.

Hampus Wanne under handbolls-VM i Egypten i januari.

Hampus Wanne under handbolls-VM i Egypten i januari.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handboll2021-03-12 08:55

Han sĂ„g lĂ€nge ut att bli den stora svenska matchhjĂ€lten nĂ€r OS-kvalet i Berlin inleddes. Efter en lite trevande första halvlek av bĂ„de Palicka och Sverige – Tyskland ledde med uddamĂ„let i paus – började den svenske mĂ„lvakten storspela i andra halvlek.

Palicka stĂ€ngde igen mĂ„let helt i drygt sex minuter nĂ€r Sverige, utan formstarke Hampus Wanne som tvingades lĂ€mna truppen av personliga skĂ€l, vĂ€nde till ledning. Det svenska övertaget var som mest 23–19, nĂ€r landslagscomebackande Niclas Ekberg gjorde sitt enda mĂ„l med bara tolv minuter kvar.

Det rĂ€ckte Ă€ndĂ„ inte mer Ă€n till en poĂ€ng. I sista anfallet, med bara ett par sekunder kvar, kvitterade Marcel Schiller till 25–25.

"Äger matchen"

– Vi Ă€ger matchen i andra halvlek, tyvĂ€rr brĂ€nner vi frilĂ€gen tvĂ„-tre gĂ„nger och Tyskland fĂ„r lite luft, sĂ€ger Palicka.

PoÀngen som Sverige tar med sig vidare i kvalet kan bli mycket vÀrd i slutÀndan, men det oavgjorda resultatet kÀndes ÀndÄ tungt för de fÀrska VM-silvermedaljörerna.

– Det hade varit mycket skönare med tvĂ„ poĂ€ng i stĂ€llet för en, sĂ€ger mittnian Jim Gottfridsson.

Han hade ett skottlÀge i slutminuten, som hade kunnat ge en blÄgul tvÄmÄlsledning, men det tÀcktes undan av det tyska försvaret. Gottfridsson upplevde att tysken stod innanför sexmeterslinjen och att Sverige dÀrför borde haft en straff.

– Jag ser det som att han Ă€r klart innanför och tĂ€cker den, det ska bli kul att se pĂ„ video, sĂ€ger han.

SjumÄlsskytten Albin Lagergren var av samma uppfattning.

– Just nu Ă€r det jĂ€vligt surt, sĂ€ger han.

– Jag tycker att vi kommer till ett bra lĂ€ge pĂ„ sistapassningen till Jim. Vi fĂ„r hoppas att domarna har rĂ€tt och att han inte stĂ„r innanför och tĂ€nker, men kĂ€nslan i matchen var att han gjorde det.

Algeriet nÀsta

Nu vÀntar Algeriet pÄ lördagen innan kvalet avslutas mot Slovenien pÄ söndagen. De tvÄ bÀsta lagen i kvalgruppen fÄr spela OS.

Förhandssnacket har handlat om de tre europeiska lagen och slovenerna vann ocksĂ„ enkelt, 36–28, mot Algeriet pĂ„ fredagskvĂ€llen.

Men Andreas Palicka höjer ett varningens finger för det nordafrikanska laget som bland annat pressade Frankrike i VM.

– Man sĂ„g pĂ„ resultaten i VM att det absolut inte Ă€r nĂ„gon blĂ„bĂ€rsnation. De spelar en irrationell handboll som Ă€r obekvĂ€m, sĂ€ger Palicka.

34-Äringen har haft lite skadebekymmer efter VM och sÀger att han inte Àr redo att spela 60 minuter i varje match med tanke pÄ det tajta OS-kvalschemat. Troligen lÀr Mikael Aggefors fÄ spela Ätminstone delar av matchen redan mot Algeriet.

Men nÀr Andreas Palicka vÀl Àr pÄ planen hoppas han fortsÀtta storspela.

– Jag kommer göra allt i min makt för att det hĂ€r laget ska kvalificera sig för OS och att jag ska fĂ„ chansen att uppleva ett OS. Det har jag sagt tusen gĂ„nger och jag hoppas att det syns pĂ„ mig ocksĂ„. Det har en enorm betydelse för mig.

Fakta: OS-kvalet

Tolv lag fĂ„r spela handbollsturneringen i OS i Tokyo till sommaren. Sex nationer Ă€r redan kvalificerade. Övriga sex blir klara efter helgens OS-kval, dĂ€r ettan och tvĂ„an i respektive grupp blir kvalificerade.

Matcherna i Sveriges grupp i Berlin, fredag: Tyskland–Sverige 25–25, Slovenien–Algeriet 36–28.

Lördag: Tyskland–Slovenien (15.35), Sverige–Algeriet (18.00).

Söndag: Tyskland–Algeriet (15.45), Sverige–Slovenien (18.15).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!