Sverige tog tung poäng mot VM-favoriten

Sverige lyckades knipa en poäng mot storfavoriterna Norge i tungviktsmötet i handbolls-VM. Olivia Mellegård satte kvitteringen, 30–30, i slutsekunderna. –Underbart, det var så härligt att se alla springa in, säger hon.

Olivia Mellegård jublar efter sitt kvitteringsmål mot Norge.

Olivia Mellegård jublar efter sitt kvitteringsmål mot Norge.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2021-12-11 21:56

En kvartsfinalplats är nu inom räckhåll för blågult.

– Det var en superviktig poäng, säger Mellegård.

I slutet av matchen tog förbundskaptenen Tomas Axnér en timeout. Därefter plockade han åter ut målvakten Johanna Bundsen och satsade på sju utespelare. Det gav resultat även den här gången.

Linn Blohm gjorde 29–30 och efter en räddning av Bundsen i det efterföljande norska anfallet kunde kantspelaren Mellegård sätta 30–30. Men det var egentligen meningen att Jamina Roberts skulle avslutat

– Det var ett kantläge som var bra, så då hoppade jag, berättar Mellegård.

– När jag ser att den går in är det bara ren glädje.

Revanschsugna svenskor

Det var ett revanschsuget Sverige som kom till start. I lagens senaste möte, bronsmatchen i OS, blev det norsk seger med 36–19.

Men den här gången bjöd Sverige upp till dans. I målet fick Evelina Eriksson, nyss influgen till Spanien, chansen och hon storspelade i första halvlek. Norge kunde dock gå till halvtidsvila med med en tvåmålsledning, 14–12. Det norska målet: att stoppa Jamina Roberts hade fungerat bra.

– Jag tcker att de lyckades bra i första halvlek, men sedan började vi spela sju mot sex och då blir det fler spelare de måste lägga fokus på, säger Roberts som till slut korades till matchens lirare.

Sju mot sex-spel

Och sju mot sex-spelet hon nämner, när målvakten byter med en utespelare i anfallsspelet, var det som gjorde att Sverige höll jämna steg med norskorna.

– Vi får väldigt bra träff i det och känner att vi har tålamod och vi får avsluten vi vill ha. Vi ligger också med två breda mittsexor, det tror jag inte att de såg komma, säger Tomas Axnér.

– Det var en otrolig känsla, och välförtjänt efter det slitet vi lagt ner i den här matchen.

Sverige behöver nu vinna mot Rumänien, som redan är borträknat från slutspel, för att nå en kvartsfinalplats. Förutom seger krävs också att Norge eller Nederländerna vinner när länderna möts för att det inte ska avgöras på målskillnad.

Fakta: Så går Sverige till kvartsfinal

Sverige måste vinna sin avslutande match mot Rumänien för att gå till kvartsfinal.

Dessutom måste resultatet i matchen mellan Nederländerna och Norge gå Sveriges väg.

Om något av lagen vinner är Sverige vidare. Blir det oavgjort blir det mer komplicerat då alla tre länder då hamnar på samma poäng.

Om flera lag hamnar på samma poäng avgör inbördes möten, men eftersom alla då spelat lika mot varandra och kommer gjorda mål att avgöra. Om Norge och Nederländerna gör 32 eller fler mål vardera går de vidare. Om de gör färre mål och Sverige vinner med tre mål eller fler, går Sverige och Nederländerna vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!