Sverige utklassat i bronsmatchen

Handbollsdamerna var chanslösa i bronsmatchen mot Norge och förlorade med 19–36. Trots ett historiskt OS blir Sveriges facit ett avslut med två tunga förluster och en fjärdeplats. –Man vill inte komma fyra när det är fyra lag kvar. Det är surt när vi har gjort en bra turnering, säger Nathalie Hagman.

Kantspelaren Nathalie Hagman deppar och norska spelarna jublar efter bronsmatchen.

Kantspelaren Nathalie Hagman deppar och norska spelarna jublar efter bronsmatchen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handboll2021-08-08 05:30

Trots tårarna efter semifinalförlusten mot det ryska laget hade norskorna inte svårt att ladda om.

Sverige verkade däremot redan ha packat väskorna när de klev ut i sista OS-matchen i Tokyo. Norge gick snabbt upp i fyramålsledning och därefter var det utklassning.

– Känslan är rätt mycket tomhet, man vill inte komma fyra när det är fyra lag kvar. Det är surt när vi har gjort en bra turnering och i slutändan inte får med oss något hem, säger kantspelaren Nathalie Hagman.

Vänsternian Jamina Roberts tycker inte det är värdigt att förlora med 17 mål mot Norge – det speglar inte den svenska OS-turneringen.

– Norge är alltför bra för att vi ska spela så här dåligt. Vi var också jävligt laddade inför den här matchen och vi släpper det för lätt.

– Vi försöker allt vi kan men så fort vi gör något lite bra så gör de ett mål. Det känns som att vi aldrig får upp lågan riktigt. Varför? Fråga någon annan.

Blohm missade – till slut

Det var symptomatiskt att mittsexan Linn Blohm missade sitt första skott i turneringen en liten bit in i första halvlek.

I paus låg Sverige under med tolv bollar, 7–19. Förbundskapten Tomas Axnér försökte förgäves få liv i svenskorna och använde sina två timeouter tidigt.

Jenny Carlson, som inte ingår i startsjuan men som fått mer och mer speltid ju längre turneringen gått, har inget bra svar på vad som hände.

– Det är en riktigt bra fråga, om vi visste det hade vi förhoppningsvis gjort något annorlunda för det är jävligt surt att få den här avslutningen på en sådan turnering vi har gjort.

Turneringens överraskning

Ett svenskt damlandslag i handboll hade inför Tokyo aldrig gått länge än till kvartsfinal i OS, än mindre slagits om medaljer.

Därför är vad den här svenska upplagan gjort historiskt och laget har hyllats för sina prestationer, särskilt i gruppspelet då man krossade både Spanien och finalisten ROK. Flera lag har kallat Sverige turneringens överraskning.

Dessutom spelade svenskorna oavgjort mot det andra finallaget Frankrike i gruppspelet samt hade en jämn match mot dem igen i semifinalen.

Förbundskapten Tomas Axnér tycker inte att avslutningen på turneringen ska sätta någon negativ stämpel prestationen.

– För min del är det är det lite smolk i bägaren att vi inte orkar. Sett till helheten är det en remarkabel resa vi gjort från EM fram till nu. Det är jag väldigt nöjd med. Jag kan låta den här matchen trilla mellan stolarna. Samtidigt är den en påminnelse om hur mycket vi måste orka i slutet av en turnering.

Sveriges förbundskapten Tomas Axnér under bronsmatchen.
Sveriges förbundskapten Tomas Axnér under bronsmatchen.
Fakta: Norges OS-medaljer

Norges damer har två OS-guld, ett från Peking 2008 då man slog Ryssland och ett från London 2012 då man besegrade Montenegro.

Två silver har det blivit, det första från Seoul 1988 då man förlorade mot Sydkorea och det andra från Barcelona 1992 då det blev en ny förlust mot Sydkorea.

Sedan har man två OS-brons, ett från Rio 2016 efter att ha förlorat semifinalen mot Ryssland, och ett från Sydney 2000 då man vann mot Sydkorea.

I Tokyo bärgade norskorna sitt tredje.


Fakta: Mästerskapsmatcher mot Norge på 2000-talet

OS i Peking 2008. Sverige förlorade mot Norge i kvartsfinal med 31-24. Norge tog sedan hem guldet och Sverige slutade åtta efter placeringsmatcher.

EM 2010. Sverige vann mot Norge i mellanrundan. Lagen möttes sedan igen i finalen och där förlorade Sverige med 20-25.

OS i London 2012. Sverige mötte Norge i andra matchen i gruppen, förlust med 21-24.

EM 2012. Förlust mot Norge med 25-28 i mellanrundan. En vinst hade tagit Sverige till EM-semifinal.

OS i Rio de Janeiro 2016. Förlust i kvartsfinalen mot Norge med 20-33, Sverige blev både utklassat och utspelat.

VM 2017. Vinst i gruppfinalen mot Norge med 31-28, troligen Sveriges bästa match i turneringen. Sverige åkte ut i semifinal mot Frankrike, som sedan vann finalen mot just Norge.

EM 2018. Sverige förlorade mot Norge i matchen om femtepris. Det blev en stor förlust, 29-38.

OS i Tokyo 2020: Svensk storförlust mot Norge i bronsmatchen med 19–36.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!