Sverige utslaget ur handbolls-VM: "Jobbigt"

Sverige är utslaget ur handbolls-VM. Frankrike vann kvartsfinalen med 31–26 och får nu möta Danmark i semifinal. –Tråkigt, segt, jobbigt, säger Jamina Roberts.

Sveriges Linn Blohm deppar.

Handboll2021-12-15 21:57

Sverige blev för andra gången under 2021 utslaget ur ett mästerskap av Frankrike.

– Vi får kämpa för varenda mål, och det blir för jobbigt till slut, säger Roberts.

I OS möttes lagen två gånger. Det första mötet, i gruppspelet, slutade med ett kryss efter en hård och fysisk match. I semifinalen blev det fransk seger med 29–27 efter att Linn Blohm synat det röda kortet tidigt i matchen. Sverige förlorade sedan bronsmatchen mot Norge och Frankrike vann guld.

Jämnt i första

Men efter att ha spelat lika mot såväl Norge som Nederländerna var det svenska lag som kom till matchstart ett med känslan av att kunna klara av vilket motstånd som helst.

Att det skulle bli tufft även denna match stod klart tidigt. Lagen följdes åt under den första halvleken och turades om att göra egna misstag.

En som däremot inte gjorde så många misstag var den svenska målvakten Jessica Ryde som stod för flera fina räddningar. Bland annat stod hon för turneringens kanske snyggaste när hon sprang tillbaka och räddade ett franskt långskott.

– Jag tror jag berömde mig själv också faktiskt, det har jag aldrig gjort förut. Jag tror jag sa "wow" till mig själv, berättar Ryde.

Det uppställda försvarsspelet är en styrka hos bägge lag, liksom ett snabbt anfallsspel. Den svenska taktiken var på förhand att sakta ner det franska anfallet, och den franska verkade vara att göra detsamma. Trots detta blev det ändå en del mål framåt. I paus var ställningen 15–15, fler än hälften av de svenska (åtta) tillskrevs Nathalie Hagman som varit vaken på såväl straffar som kontringar, det har hon dock svårt att tänka på efter förlusten.

– Nej gud, inte just nu!

Mardrömsstart

Den andra halvleken bjöd däremot på en riktig mardrömsstart. Frankrike sprang iväg till en fyramålsledning och Sverige slarvade mycket i anfallsspelet. Efter nio minuters spel tvingades förbundskapten Tomas Axnér till en timeout.

– De gör det väldigt svårt för oss, vi gör det svårt för oss själva. Vi är osäkra i anfallsspelet och kommer inte till några lätta chanser, säger Roberts.

Sverige steppade upp efter det, men tyvärr inte tillräckligt mycket för att ta igen försprånget och när hoppet om seger var ute rann siffrorna iväg till 31–26.

– Vi är ute i kvartsfinal och det var väl inte riktigt där vi kände att vi skulle vara färdiga, säger Nathalie Hagman.

I semifinalen på fredag möter Frankrike annat nordiskt motstånd, i form av Danmark. I den andra möts Norge och Spanien.