Sveriges motståndare drar sig ur VM

Sveriges första motståndare i VM i handboll, Tjeckien, drar sig ur mästerskapet i Egypten på grund av coronasmitta i truppen. Sverige kan i stället få möta Nordmakedonien som är första reserv.

Sveriges VM-motståndare Tjeckien drar sig ur VM. Arkivbild.

Sveriges VM-motståndare Tjeckien drar sig ur VM. Arkivbild.

Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Handboll2021-01-12 18:45

Nordmakedonien har fått en förfrågan om att få vara med i VM, skriver det svenska handbollslandslaget i ett uttalande, men har ännu inte svarat. Landet är första reserv till VM eftersom man kom på 15:e plats i EM i fjol.

Totalt har nio spelare och sex ledare i den tjeckiska truppen testat positivt för covid-19 under samlingen inför VM, rapporterar Radiosporten som hänvisar till uppgifter i tjeckisk tv. Tjeckien slutade tolva i EM förra året.

"Otroligt tungt"

Förutom Tjeckien har fyra andra nationer drabbats av covid-19 under VM-förberedelserna. Sverige har haft två fall, Anton Lindskog och Albin Lagergren, och fick resan till Kairo uppskjuten en dag.

Allra värst drabbat verkar läget vara i USA, där svenske Robert Hedin är förbundskapten. Hedin är själv smittad och totalt har 18 spelare testat positivt hittills, skriver norska Aftenposten. USA fick en friplats i VM efter att kvalet ställts in och förhoppningarna om att nå några framgångar har knappast blivit större nu.

– Det är otroligt tungt. Vi skickar tolv spelare till Egypten under onsdagen, men vi har inget försvar. Men vi har en målvakt, säger Hedin, som tills vidare får stanna i Danmark där USA har VM-laddat, till Aftenposten.

Brasilien och Kap Verde också

Till Radiosporten säger Hedin att man försöker få tag på ersättningsspelare så att man under onsdagen kan lämna in en trupp med 20 spelare.

– Det är lite kaos, säger Hedin.

Coronasmitta finns även i Brasiliens trupp, enligt ett pressmeddelande som norska tidningen VG har tagit del av. Kap Verde ska också ha fått positiva covid-19-tester och truppen är isolerad i Portugal där de har förberett sig för mästerskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!