Sverige inledde EM med två klara segrar, efter det har det blivit två knappa förluster mot Danmark och Norge. Men det finns ingen tid att slicka såren. Vinnarmentaliteten måste vara tillbaka mot Ungern (i kväll) och Kroatien (onsdag) för att hoppet om semifinal ska leva.
– Vi var rätt deppiga i går. Nu får vi väl hoppas på att en del resultat går med oss och vi vill avsluta det här mästerskapet på bästa sätt, säger Nathalie Hagman.
För att vända depp till pepp har Sverige hjälp av Malin Tillman, som varit idrottspsykologisk rådgivare för laget sedan 2016.
– Jag kan inte ta bort stress, oro eller nervositet för det är en del av livet i stort och i synnerhet av mästerskap, så det kan vi inte ta bort men däremot lära oss att hantera det på ett bättre sätt, säger Tillman.
Två perspektiv
Tillman är tillgänglig även de perioder som landslaget inte är samlat och jobbar med spelarna både individuellt och i grupp.
– Personligen har Malin hjälpt mig väldigt mycket. Förutom att ha någon som man kan prata med på plats utan att det blir någon stor grej, så har hon också hjälpt oss som lag och pushat några beteenden som vi vill ha mer av så jag tror att det varit bra för laget, säger Carin Strömberg.
Besvikelse är också en del som elitidrottare måste lära sig att hantera. Strömberg petades till exempel inför EM-samlingen.
– Jag var ju skitbesviken men samtidigt är jag väldigt glad att vara tillbaka, och då är det ju superbra att ha en sådan resurs som Malin för att ta sig an det. Det är klart att man var deppad i början men jag tycker att jag vänt det till motivation, säger Strömberg.
Tillman berättar att det finns två olika perspektiv inom idrottspsykologin.
– Först och främst jobbar man med idrottspsykologisk rådgivning och jag försöker hjälpa de här spelarna att må bra psykiskt. Det är det första, vi vill alltid säkra den psykologiska hälsan först. När vi har gjort det kan vi jobba med prestationsoptimering och då kan jag prata om alla möjliga olika saker men då jobbar vi med beteendeförändringar som ska öka prestationen.
"Förstod inte"
Lagkamraten Nathalie Hagman fanns också där för att stötta Strömberg. Hon har själv petats från landslaget, för att sedan komma tillbaka bättre än någonsin. Hon har däremot inte haft samma inställning till Tillman.
– I början hade jag väldigt svårt för henne, och det handlade mycket om att jag kanske inte var så mottaglig för att öppna upp mig, berättar Hagman och fortsätter:
– Jag förstod kanske inte alls vad vi skulle använda henne till men det tog väl kanske tre-fyra år innan jag började tycka om henne på riktigt och nu gillar jag henne jättemycket som människa. Det var väl en lite längre period för mig än för vissa andra.
Tillman har förståelse för att det kan vara svårt att förstå vilken roll psykologin ska fylla.
– Det är inte helt lätt att se kopplingen mellan att jag föreslår att vi ska jobba med eller ändra saker och att det är en lika stor del av prestationsoptimeringen som att träna fysiskt eller andra insatser, säger hon.