Sveriges premiärkross kan vara biljett vidare

OS-premiär och nyckelmatch mot Spanien. Då klev de svenska handbollsdamerna fram och stod för en riktig kross. Vinsten med 31–24 kan vara Sveriges biljett vidare i turneringen. –Det här är jätteviktigt, det är en väldigt tuff grupp, säger stjärnan Jamina Roberts.

Storspelande Linn Blohm bröt igenom från linjen flera gånger mot Spanien. Sverige vann med 31–24.

Storspelande Linn Blohm bröt igenom från linjen flera gånger mot Spanien. Sverige vann med 31–24.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Handboll2021-07-25 13:57

Sverige–Spanien i damernas handboll har historiskt varit en jämn historia. Kryss i de senaste tre tävlingslandskamperna.

Men premiären i Tokyo-OS blev långt ifrån någon nagelbitare.

– Vi vann i dag ganska enkelt, väldigt, väldigt skönt, säger den stora straffskytten Nathalie Hagman i mixade zonen efter matchen.

Den svåra gruppen med lag som Frankrike och det ryska laget har gjort att Sverige sannolikt behöver plocka poäng i de övriga matcherna – Spanien inget undantag.

Och trots OS-premiär darrade inte nerverna.

– Det är klart att alla segrar betyder mycket här. Det är en väldigt tuff grupp, säger Jamina Roberts efter 31–24-segern.

Perfekt start

Målskytten och vänstersexan Elin Hansson levererade från start. Hon bröt sig gång på gång igenom det spanska försvaret.

– Jag har några lägen som jag verkligen ska sätta som jag bränner men annars fungerar det bra, säger hon.

Hon känner viss förvåning över att ensam ha fått förtroendet att axla rollen som vänstersexa av förbundskapten Tomas Axnér.

Matchen var annars en uppvisning i svenskt försvar. Samtidigt stod målvakten Johanna Bundsen för ett par fina räddningar.

– Riktigt härligt att vi vinner den här matchen, den var viktig från början och vi visste att vi har spelat jämnt mot dem tidigare. Väldigt skönt, säger Bundsen.

Hon kallar det den perfekta starten på ett OS.

– Jag tycker jag får otroligt bra hjälp från försvaret i dag och det är tack vare dem som jag kan ta de bollarna jag tar.

Drog ifrån i andra

I halvlek stod det 13–9 till Sverige och därifrån bara fortsatte Sveriges dominans. Förbundskapten Tomas Axnér om när han förstod att det var klart:

– Vid 28–21 där någonstans kände jag det.

Han tycker att Sverige gör sin bästa match under hans ledning. När han i mixade zonen hör jublet från omklädningsrummet reagerar han direkt.

– Det är välförtjänt och jävligt kul såklart. Jag tycker att vi gör en riktigt bra insats.

Han hyllar också den svenska målskytten Elin Hansson.

– Jag har inte velat jinxa henne i försnacket men hon har sett så här bra ut i tre veckor och gjort det jäkligt bra. Jag tycker hon gör kanske sin bästa match i karriären i dag, säger Axnér.

Nu har Sverige det ryska laget på schemat. En tuff tillställning på pappret.

– Det är skönt att få lite ro med den här matchen. Ryssland har såklart många extremt bra spelare, men jag tycker inte att som de spelar i dag att vi måste springa och gömma oss på planen, säger förbundskaptenen.

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges damer spelar i grupp B med Brasilien, Ungern, Frankrike, ryska laget och Spanien. De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel.

Vid samma poäng gäller följande i tur och ordning:

1. Flest poäng i inbördes möten.

2. Målskillnad i inbördes möten.

3. Flest gjorda mål i inbördes möten.

4. Målskillnad totalt i gruppen.

5. Antalet gjorda mål totalt i gruppen.

6. Lottning.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!