Sveriges sämsta EM på 16 år

Sveriges handbolls-EM är över. Trots en stark första halvlek avslutade man med en förlust mot Frankrike och Sveriges sämsta EM-placering sedan 2004 är ett faktum.

Anna Lagerquist och Sverige inledde bra mot Frankrike men det räckte inte.

Handboll2020-12-15 19:45

Sveriges chanser att ta sig vidare till semifinal var borta redan efter förlusten mot Danmark i fredags. Målet med den betydelselösa matchen mot Frankrike var i stället att få med sig en bra känsla från mästerskapet och att undvika den sämsta placeringen i EM sedan mästerskapet 2004 i Slovenien, där Sverige slutade på 14:e plats.

Efter att ha besegrats av Frankrike med 25–31, i det som också blev stjärnan Isabelle Gulldéns sista insats i landslaget, slutar Sverige på elfte plats i mästerskapet. Vilket innebär den sämsta EM-placeringen på 16 år.

– Det var ett framtida landslag som åkte hit. Vi har gjort prestationer som har varit väldigt, väldigt bra periodvis mot otroligt tufft motstånd, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Sverige öppnade starkt

Senast Sverige mötte Frankrike var i gruppspelet i EM 2018, där Frankrike till slut stod som guldmedaljörer, den matchen slutade oavgjort 21–21.

Inför tisdagens möte var Frankrike den klara favoriten. De hade också mer att spela för, en semifinalplats. Men chockades något av ett piggt och starkt Sverige. De många tekniska felen som ställde till det i matchen mot Montenegro var borta och efter drygt 20 minuter hade Sverige jobbat sig till en tremålsledning, 12–9.

Mästerskapsdebutanten och målvakten Jessica Ryde fick åter förtroendet från början och levererade tidigt en rad mycket skickliga räddningar. Även Jamina Roberts fortsatte leverera som tidigare under mästerskapet, både många och snygga mål.

Frankrike tog över

Men trots en rejäl uppryckning från hur det sett ut de senaste matcherna så gick man till halvtidsvila med likaläge 14–14.

– Vi spelar mer samlat. Vi går för det mer mot mål än vad vi gjorde förra matchen. Vi har kommit rätt in i matchen, sade Anna Lagerquist till TV6 efter första halvlek.

Men i den andra tog Frankrike kommandot direkt och satte tre snabba mål. Då tog svenska förbundskaptenen Tomas Axnér time out men föga hjälpte det.

Frankrike ökade tempot och blev för svårt och Sverige bytte in Filippa Idéhn i mål. Med åtta minuter kvar hade Frankrike ett femmålsövertag som sedan växte.

Det blev till slut fransk seger med 31–25.

Sedan tidigare är guldfavoriten Norge klara för semifinal, nu får de också sällskap av Frankrike.