Sveriges VM-öde avgörs: "Får inget gratis"

Endast en match återstår av handbolls-VM:s mellanrunda. Hoppet om en kvartsfinal för Sverige lever i allra högsta grad, men först ska Rumänien besegras. –Vi får inte så mycket gratis, vårt landslag, säger skytteligaledaren Nathalie Hagman.

Nathalie Hagman leder skytteligan i VM.

Nathalie Hagman leder skytteligan i VM.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2021-12-13 05:45

Nathalie Hagman är VM:s bästa målgörare hittills. Efter fem matcher har 31-åringen gjort 57 mål. Efter en liten svacka känner hon att hon är tillbaka där hon vill vara.

– Jag känner mig i bra form och mår bra i helhet som människa, både fysiskt och psykiskt, säger hon.

I de inledande matcherna slog hon sitt eget målrekord, med 19 mål i en och samma match, och tangerade det bara dagar senare. Hon framhåller förtroendet som främsta anledning till målen, men också typen av matcher.

– Jag är en spelare som springer mycket och vill ha mycket boll och det fick jag i de matcherna, det har varit jätteroligt det här mästerskapet än så länge.

"Vi ska springa mycket"

Nu väntar Rumänien, där Sverige måste vinna för att ha maximal chans på en kvartsfinal. Men Nathalie Hagman tror att motståndet ska kunna passa henne.

– Jag tror att det är en match där vi ska springa mycket och det är ett vapen som vi vill använda, ett bra försvarsspel för att få snabba, enkla mål.

Men Nantes-proffset medger att det nog inte blir en överkörning i klass med hennes målrekordsmatcher mot Puerto Rico och Kazakstan.

– Vi ska ändå gå in med en stor respekt och inställningen att vi ska göra det vi ska. Vi får inte så mycket gratis, vårt landslag, säger hon.

Men det ligger lite extra krydda i en jämn match, säger Hagman. Det är inte så kul att vinna alla matcher med 35 mål.

– Det ska bli kul, det är roligt att spela matcher som faktiskt betyder någonting men jag tror i slutändan att vi kommer att vinna den matchen om vi gör det vi ska.

Inför matchen mot Rumänien leder hon VM:s skytteliga överlägset, 16 mål före näst bästa målgörare, och de som ligger närmast bakom kommer inte att få spela slutspel. Det hoppas Nathalie Hagman att Sverige får göra, men inte för skytteligans skull.

– Det är inget jag tänker på så, jag vet givetvis om att jag gjort mycket mål. Det är en kombination, såklart vill jag göra mycket mål men samtidigt ska laget prestera bra. Jag tycker att det är ballare att vinna en medalj än skytteligan.

Medaljer hägrar

Och om det nu ska bli medalj ska först Rumänien besegras, samtidigt som resultatet i matchen mellan Nederländerna och Norge går Sveriges väg. I kvartsfinal väntar i så fall någon av OS-finalisterna Frankrike och Ryssland. I ett slutspel gäller sedan en match i taget, och det finns ett mål som hägrar där framme.

– Vi vill vinna alla matcher, och i slutändan kanske det innebär att man kämpar om en medalj, säger Nathalie Hagman.

Nathalie Hagman ser fram emot en match där hon får springa mycket.
Nathalie Hagman ser fram emot en match där hon får springa mycket.
Fakta: Så går Sverige till kvartsfinal

Sverige måste vinna sin avslutande match mot Rumänien för att gå till kvartsfinal.

Dessutom måste resultatet i matchen mellan Nederländerna och Norge gå Sveriges väg.

Om något av lagen vinner är Sverige vidare. Blir det oavgjort blir det mer komplicerat då alla tre länder då hamnar på samma poäng.

Om flera lag hamnar på samma poäng avgör inbördes möten, men eftersom alla då spelat lika mot varandra och kommer gjorda mål att avgöra. Om Norge och Nederländerna gör 32 eller fler mål vardera går de vidare.

Gör de däremot 30 mål eller färre är Sverige klart.

Vid 31 gjorda mål gäller det att Sverige vunnit med två mål eller fler för att det ska bli blågult i kvartsfinal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!