Thulin efter succédebuten: "Väntat länge"

Tobias Thulin har varit med som tredjemålvakt i fyra mästerskap. Inte undra på att han njöt när han äntligen fick spela. –Jätteroligt, en chans som jag har väntat på länge, säger göteborgaren efter succén i mästerskapsdebuten.

Tobias Thulin stod för en strålande mästerskapsdebut.

Tobias Thulin stod för en strålande mästerskapsdebut.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-21 20:39

Redan för fyra år sedan var Tobias Thulin, då i Redbergslid, med och tränade med den svenska truppen under silver-EM i Kroatien. Thulin har sedan haft samma något otacksamma roll i VM i Danmark 2019, hemma-EM 2020 och OS i Tokyo i somras.

På fredagskvällen fick 26-årige Thulin till slut spela när Sverige körde över Polen med 28–18 i EM:s mellanrunda i Bratislava.

– Jag har ju varit med som tredjemålvakt i många mästerskap, så det är väldigt roligt när man nu får chansen, säger Thulin och torkar svetten ur pannan.

"Väldigt bra landskamp"

En strålande Thulin räddade 40 procent av de polska skotten och hyllades efteråt av både lagkamrater och förbundskapten Glenn Solberg. Själv sade han:

– Jag tycker att vi gör en väldigt bra landskamp direkt från start. Vi får väldigt bra träff bakåt och då blir det jobbigt för Polen när vi kan springa och kontra lite på dem också.

– Jag får också otroligt bra hjälp av försvaret genom hela matchen, jag tycker att det har blivit bättre och bättre för varje match i EM.

Tobias Thulin inledde även detta mästerskap som tredjemålvakt. Men efter den mindre lyckade insatsen mot Tjeckien har andremålvakten Peter Johannesson varit petad från matchtruppen – och nu fick Thulin chansen när förstavalet Andreas Palicka gavs nödvändig vila.

– Det är ju otroligt tuff konkurrens och i tidigare mästerskap har tredjemålvaktsrollen varit något jag har förväntat mig att ha. Men nu har jag kommit ut i Bundesliga och möter de bästa spelarna i världen, och efter att jag bytt klubb (från Magdeburg till Stuttgart) får jag också spela mer. Då ger det mig en större chans att få vara med och spela även i landslaget, säger han.

Tyskland nästa

Sverige möter närmast Tyskland på söndag innan Norge väntar i mellanrundans avslutning på tisdag. Två segrar ger garanterat en semifinalplats för Blågult.

– Varje match nu blir som en final, säger Tobias Thulin.

Kanske får han mer speltid då, även om veteranen Palicka troligen lär vara förstavalet från start även framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!