Tittarsuccé och biljettrusning efter EM-guldet

Över två miljoner svenskar bänkade sig framför tv-apparaterna på söndagskvällen för att följa de svenska handbollsherrarnas väg till EM-guldet. Succé väntas även i VM på hemmaplan nästa år – dit biljettförsäljningen varit så hög att den pausats.

Två miljoner bänkade sig framför tv:n för att se handbollsfinalen.

Två miljoner bänkade sig framför tv:n för att se handbollsfinalen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-31 14:16

När Sverige på söndagen korades till Europamästare efter 27–26 mot Spanien var det 2 107 000 som hade rattat in finalen på TV6 – kanalens näst högsta tittarsiffra någonsin.

Dessutom tog sig den jämna tillställningen sig in bland de fem mest sedda sporteventen någonsin på streamingtjänsten Viaplay.

Sveriges framgångar har skapat handbollsfeber. Biljetterna till nästa års VM, som avgörs i Sverige och Polen, går som smör.

Nu tvingas arrangören stoppa försäljningen till en del matcher.

"Vi har ett åtagande mot de andra gruppspelslagen. Vi får helt enkelt inte sälja fler biljetter just nu", säger Krister Bergström, vd för handbolls-VM 2023 i ett pressmeddelande.

En av matcherna som det just nu inte går att köpa biljetter till är Sveriges andra match i mästerskapet. Sverige spelar alla sina gruppspelsmatcher, inklusive mellanrundan, i Göteborg och trycker på att få se Europamästarna är hårt. Av totalt 12 000 biljetter har 10 000 redan sålts.

"Den försäljningen kommer att öppna igen först i höst", säger Krister Bergström.

Några andra som gillar handboll är Danmark. EM-bronsmedaljörerna kommer att spela sina matcher i Malmö och även där säljer biljetterna fort.

"I Malmö har vi stoppat försäljningen till lördag 21 januari. Där har vi sålt drygt 9 000 biljetter, nästan uteslutande till danskar", säger Bergström.

Fakta: Så spelas handbolls-VM

VM kommer att spelas i Sverige (Göteborg, Jönköping, Kristianstad, Malmö, Stockholm) och Polen (Katowice, Krakow, Gdansk, Plock) den 12-29 januari.

Sverige spelar alla sina matcher på hemmaplan.

Slutspelet och medaljmatcherna spelas på Tele2 Arena i Stockholm 25–29 januari 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!