Trots seger – Sverige missar semifinal

Ungern besegrade Slovenien och därmed betydde Sveriges seger över Kroatien, 31–27, ingenting för detta EM. Medaljjakten är över för svenskorna. Men det betyder inte att det inte finns något kvar att slåss om. Ju bättre Sverige placerar sig, desto större är chansen att få spela OS – men det är en snårig väg dit.

Sverige missar semifinal i EM.

Sverige missar semifinal i EM.

Foto: Christine Olsson/TT

Handboll2022-11-16 17:02

Slovenien misslyckades med uppgiften att på hemmaplan besegra Ungern. Ungerskorna vann matchen med 29–25 och därmed var även Sveriges hopp om en semifinalplats ute.

För att gå vidare behövde Sverige få till ett scenario där Slovenien och Danmark landade på samma poäng som Blågult. Då hade Sverige gått vidare på inbördes målskillnad. Slovenien stannade på fyra, medan Danmark redan inför sin sista match har sex poäng och är därmed, tillsammans med Norge, klart för semi.

Även om Sverige är utanför semifinal finns det fortfarande något att spela för. I och med segern mot Kroatien är man klar grupptrea och får spela om femte-sjätte plats och därmed en bättre möjlighet att nå OS-kvalet till spelen 2024.

Så funkar det

Tolv lag kommer att spela OS. Fem av dem kommer att kvala dit genom att vinna olika mästerskap; EM, VM 2023, asiatiska mästerskapen, panamerikanska mästerskapen och afrikanska mästerskapen. Frankrike har redan en plats i spelen i egenskap av värdnation, så vinner de årets turnering går direktplatsen till tvåan.

Resten av lagen (sex lag) kommer att spela till sig platserna via ett OS-kval våren 2024.

De som får delta i kvalen automatiskt är lagen med placering 2–7 på nästa års VM samt tvåorna i de olika kontinentala mästerskapen i år (eller trean i EM om Frankrike blir tvåa).

Två möjligheter

Men det betyder inte nödvändigtvis att Sverige måste bli tvåa till sjua i VM för att säkra en kvalplats. Det finns två möjligheter till:

1) De två bästa kontinenterna på VM får en varsin extraplats till kvalet och eftersom Europa dominerat de stora mästerskapen de senaste åren är sannolikheten stor att en av dessa går till ett europeiskt lag.

2) Av samma anledning är det troligt att en framskjuten plats i EM i år kommer att räcka till en kvalplats. Till OS 2020 räckte det med en sjundeplats i EM för att nå kvalet då lagen före redan antingen tagit en direktplats eller kvalplats genom sina placeringar i VM.

Det betyder alltså att Sverige måste vänta tills efter VM nästa vinter innan de vet huruvida det blir spel i OS eller inte.

Fakta: De tog de europeiska OS-platserna 2020

Frankrike fick Europas direktplats för att de vann EM 2018.

Nederländerna fick en direktplats för att de vann VM 2019.

Spanien, Ryssland, Norge, Montenegro, Serbien och Sverige fick kvalplatser från VM 2019 då de slutade 2–7.

Rumänien (fyra på EM 2018) och Ungern (sjua på EM 2018) fick Europas två övriga kvalplatser eftersom Ryssland (EM-tvåa), Nederländerna (trea), Norge (femma) och Sverige (sexa) fick direktplatser eller kvalplatser från VM.

Källa: Handbollsförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!