Två sköna poäng för Hultsfreds HF

Återigen hade Hultsfreds HF stora problem med tabelljumbon Kalmar HK i handbollstvåan. Till slut lyckades dock HHF spela hem två grymt viktiga poäng i lördagens hemmamöte. – Just nu är det mer en känsla av lättnad än av glädje, säger HHF-tränaren Bosse Sundqvist efter 27-24.

Christoffer Sundqvist med full insats.

Handboll2018-01-06 17:41

När Hultsfreds HF gästade jumbon Kalmar strax innan jul höll det på att ta en ände med förskräckelse. Efter en riktigt svag insats lyckades HHF med stor möda få med sig en poäng sedan Ivan Pilipovic kvitterat till 29-29 i slutsekunderna. För Kalmar innebar det den första och hittills enda pinnen i handbollstvåan
På lördagseftermiddagen, när serien vände, var tanken att Hultsfred skulle ta en gruvlig revansch hemma i Hagadal.

Och visst, till slut blev det seger med 27-24, men det var långt ifrån en imponerande insats. Dock var det en nog så god viljeinsats, som räckte hela vägen.
– Just nu är det mer en känsla av lättnad än av glädje – det var oerhört viktigt att vinna i dag, pustar HHF-tränaren Bosse Sundqvist efter matchen.
– Sedan ser det ju inte bra ut spelmässigt, vare sig framåt eller bakåt. Vi bränner oerhört många chanser – och det är ju dessutom bra chanser. Om vi bara hade gjort mål på några av dem så hade vi gått iväg målmässigt mycket tidigare. Då hade det blivit betydligt mer avslappnat, menar han.

Ja, för avslappnad är nog det sista man kan beskriva Hultsfreds insats som.
Det kändes krampaktigt, geistlöst och oordnat. Mycket slarv i anfallsspelet och frustrerat i försvaret då Kalmar tilläts bolla runt i all oändlighet utan att domarna reagerade över det passiva spelet. Dessa anfall avslutades sedan allt som oftast med att någon ur Kalmartrion Oscar Kjell, Jesper Andevi och Joel Ahnstedt hittade rätt från distans mot ett passivt HHF-försvar.
– Vi är ju inte ens uppe med armarna och täcker när de skjuter. Men jag tycker väl ändå att vi är bättre bakåt i dag än när vi möttes sist och att vi har lite bättre koll. Men vi måste upp minst en nivå till för att det ska vara okej, säger Bosse Sundqvist.

Ställningen i paus var 13-12 till Hultsfred och trots flera utvisningar lyckades hemmalaget utöka ledningen i den andra halvleken och till slut vinna ganska säkert och rättvist - för Hultsfred är i grunden ett så väldigt mycket bättre handbollslag än länskollegan.
Eric Schultz medverkan i matchen (sades först inte kunna delta) var väldigt viktig. När han kom in i den första halvleken växlade HHF upp och tillsammans med Ivan Pilipovic tog han ett stort ansvar när det brände till i den andra halvleken. Tillsammans med outtröttlige Albin Nilsson var dessa båda bäst i HHF.
Hos gästerna Kalmar gjorde målvakten Andreas Österman en fantastisk match. Med tio-tolv ytterst kvalificerade räddningar räddade han sitt lag kvar i matchen. Vid ytterligare sex tillfällen hade han hjälp av sina stolpar och sin ribba.
– Han var otrolig. Och då handlade det ju om klara målchanser, varav mängder med frilägen, berömmer Bosse Sundqvist.

För tabellsexan HHF väntar nu ytterligare en viktig match – sjuan IK Lågan på bortaplan.
– Det är bara viktiga matcher framöver. Det är de här lagen, de som är bakom oss i tabellen, som vi vill och måste slå. Men Lågan är en tuff bortamatch, så vi måste upp betydligt i nivå, menar Bosse Sundqvist.
För spelande tränaren Robin Löfstedt tog matchen slut redan i den första halvleken, då han landade illa med sin högra handled under kroppen. Löfstedt gjorde ett försök att hoppa in i den andra halvleken, men kunde då knappt greppa bollen.
– Jag har jäkligt ont nu, sa han efter matchen, men från HHF-håll trodde man inte att det skulle vara något allvarligt

HULTSFREDS HF-KFUM KALMAR HK 27-24 (13-12)
Hultsfred:
Ivan Pilipovic 7, Eric Schultz 5, Albin Nilsson 5, Lukas Örnros 3, Christoffer Sundqvist 2, Robin Löfstedt 2, Andreas Thorngren 2, Sasa Omrcen 1.
Kalmar: Jesper Andevi 7, Oscar Kjell 6, Joel Ahnstedt 5, Robin Rylander 3, Erik Hammrström 2, Armen Aslanyan 1.
Publik: 166.

Outtröttlige Albin Nilsson svarade för ytterligare en stark insats. Femmålsskytt och försvarscehf är ett gott betyg.