VM-basens hopp: 24 000 åskådare i Tele2 arena

När handbolls-VM ska avgöras i Tele2 arena finns plats för minst 22 000 åskådare. Det stora intresset gör att VM-organisationen hoppas på ännu fler. –Jag hoppas att vi kan lösa 1 000 till 2 000 platser till, säger Krister Bergström, vd för VM.

Många svenska fans väntas till Tele2 arena.

Många svenska fans väntas till Tele2 arena.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2023-01-21 12:03

Svenska landslagets framfart det senaste året – EM-guld i fjol och fem raka segrar hittills i VM – har skapat handbollsfeber inför nästa veckas utslagsmatcher i Stockholm.

Ombyggnationen av Tele2 arena är inne i slutskedet inför onsdagens kvartsfinaler, där Sverige ställs mot troligen Danmark eller Egypten.

– Vi ska nog fixera golvet i dag (lördag), nu är det bara detaljer kvar. Det kommer finnas plats för minst 22 000 åskådare, men vi tittar på hur vi kan utöka det. Vi har extremt mycket förfrågningar på biljetter, säger VM-basen Krister Bergström, som njuter av det stora intresset.

– Vi går på moln, det är fantastiskt.

Bättre arenakänsla

Även under EM 2020 avgjordes finalspelet på samma arena, men då gjordes bygget av långsidesläktaren (som står på konstgräset där det normalt spelas fotboll) på ett lite annorlunda sätt. Nu är läktaren flackare med större kapacitet, och dessutom byggs den ihop med de fasta läktarna i hörnen.

– Förra gången var det ju mer som en stor klump som stod på golvet, men nu blir det mer som en arena, säger Bergström.

Och det är först när läktarna står klara som man verkligen vet hur många åskådare man kan ta in, och hur sikten är från vissa lite sämre platser i arenan.

– Jag är på väg till arenan nu för att sätta mig och kolla hur det ser ut, hur många fler som får plats.

Lovar utsåld final

Bergström hade samma roll även för tre år sedan, då både Sverige och Danmark slogs ut tidigt i EM-turneringen. Då kom ändå 17 769 åskådare för att se finalen mellan Spanien och Kroatien. Nu var 18 000 finalbiljetter sålda redan innan Sverige slog Island och säkrade avancemanget på fredagskvällen.

– Nu är det en enorm skillnad. Finaldagen kommer vara slutsåld, slår Bergström fast.

Att VM kommer gå med vinst vågar han också redan lova.

– Vi kommer ge svensk handboll ett stort överskott.

Sverige avslutar mellanrundan i Göteborg på söndagskvällen. Men spelarna ser redan fram emot att sedan få komma till huvudstaden och fajtas om medaljerna.

– Det ska bli fantastiskt att få komma till Stockholm och spela och känna på den atmosfären. Inte minst eftersom vi inte lyckades komma dit i förra mästerskapet på hemmaplan, säger Albin Lagergren.

Krister Bergström, vd för handbolls-VM.
Krister Bergström, vd för handbolls-VM.
Fakta: Matcherna i Tele2 arena

Onsdag: Två kvartsfinaler, däribland Sveriges. Övriga två kvartsfinaler i Gdansk, Polen.

Fredag: En semifinal, dessutom två matcher om platserna 5–8. Den andra semifinalen i Gdansk.

Söndag: Final, bronsmatch, matcher om plats 5–6 och plats 7–8.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!