VM-doldis kan hota Sverige: "Världsklass"

Sveriges damer jagar en ny seger i handbolls-VM. Då måste landslaget stoppa Senegals Doungou Camara som briljerade i premiärmatchen mot Kroatien. –Det är en otroligt häftig spelare, säger den svenska förbundskaptenen Tomas Axnér.

Senegals Doungou Camara gjorde tio mål mot Kroatien.

Senegals Doungou Camara gjorde tio mål mot Kroatien.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2023-12-03 06:15

Det är blott andra gången Senegal deltar i ett världsmästerskap i handboll. Men redan i premiären mot Kroatien visade landslaget att de inte bör underskattas.

Senegal knep en poäng i Scandinavium i en match som slutade 22–22. Bland annat efter att Doungou Camara gjort 10 mål.

Inför Sveriges möte med Senegal på söndagskvällen hyllas högernian, som till vardags representerar Al Ahly i Egypten, stort av förbundskaptenen Tomas Axnér.

– Jag har sett tre matcher med henne. Hon skjuter med båda händerna och har en individuell teknik i absolut världsklass. Det är något av det bästa jag har sett faktiskt.

"Väldigt passiva"

Samtidigt, menar han, fick Kroatien Camara att se bättre ut än vad Sverige hoppas göra.

– Vi kommer inte stå och beundra henne utan vi kommer spela med en helt annan kroppskontakt och höjd än vad Kroatien gjorde. De var väldigt passiva och låga, säger han.

Enligt lagkaptenen Jamina Roberts handlar det om att hitta ett mönster för att kunna stoppa Camara.

– Det finns fler tvåhänta spelare man har mött, men som använder händerna i olika lägen. Där kan man hitta något för att pressa henne till att använda fel hand i fel läge, säger Roberts.

Svårscoutat motstånd

Inför VM-premiären mot Kina fanns inom det svenska lägret vissa farhågor att möta ett svårscoutat landslag med spelare man sällan eller aldrig har mött förut. Mot Senegal finns en liknande problematik, även om det är ytterligare ett lag svenskorna förväntas slå.

– Jag tror det handlar om att vi ska spela efter våra premisser för vi har en annan fysik och en annan uthållighet än de andra lagen, säger Tomas Axnér.

Jamina Roberts:

– Jag har kanske mött någon enstaka spelare någon gång men om Senegal som lag har jag inte mycket att säga. Men efter det de visade mot Kroatien kan vi inte gå in och tro att vi är något, säger hon.

Sveriges förbundskapten Tomas Axnér.
Sveriges förbundskapten Tomas Axnér.
Fakta: Sveriges matcher i VM

Sverige spelar sina matcher i Scandinavium. Även i mellanrundan spelar Sverige i Göteborg. Ett eventuellt slutspel avgörs för svensk del sedan i danska Herning. Här är speldatumen som gäller.

1 december: Sverige-Kina (36–24).

3 december: Sverige-Senegal (18.00).

5 december: Sverige-Kroatien (20.30).

7, 9 och 11 december: Mellanrunda i Göteborg.

13, 15 och 17 december: Kvartsfinal, semifinal och final i Herning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!