Vranjes OS-öde avgörs mot Sverige

Som spelare gjorde Ljubomir Vranjes 165 landskamper för Sverige. Som förbundskapten för Slovenien kan han snuva Blågult på en OS-plats. –Som alltid är det svårt att spela mot ditt hemland, säger Vranjes.

Tyskland följde upp den oavgjorda matchen mot Sverige (bilden) med att slå Slovenien.

Tyskland följde upp den oavgjorda matchen mot Sverige (bilden) med att slå Slovenien.

Foto: MICHAEL HUNDT/AFP/TT

Handboll2021-03-13 17:05

Det slovenska handbollslandslaget inledde OS-kvalet med en säker seger mot Algeriet och hade vid seger även mot Tyskland på lördagen säkrat en av gruppens två platser i Tokyo.

Men det var aldrig nära.

Slovenien blev utklassat, låg under med tio mål redan i halvtid och till slut skrevs de tyska segersiffrorna i Berlin till 36–27.

– Det var tydligt redan från start att vi inte gjorde ett bra jobb i dag. Det var en svart dag. Tyskarna var klart bättre på allting, säger Ljubomir Vranjes på den digitala presskonferensen efter matchen.

– Vi hade ingen framgång i försvaret, de vann alla dueller och vi missade mot (målvakten Andreas) Wolff. Så det var en klar historia i dag.

Tredje mötet

För 47-åringen, född och uppvuxen i Göteborg och en legendar inom svensk handboll, var smällen kanske extra tung. För nu kommer Sloveniens OS-öde i stället att avgöras i den sista kvalmatchen – mot Sverige på söndagskvällen.

– Jag hade hoppats att vi skulle vinna mot Tyskland, så att vi inte hade behövt spela en så viktig match mot Sverige. Som alltid är det svårt att spela mot ditt hemland, men vi ska såklart göra allt för att vinna matchen.

Det blir tredje gången på drygt ett år som Sverige och Slovenien möts i viktiga matcher sedan "Ljubo" tog över som förbundskapten.

I Blågults hemma-EM i början av förra året vann slovenerna med två måls marginal i Scandinavium på vägen mot lagets fjärdeplats i turneringen.

"En nyckel"

Och i VM i Egypten i januari möttes lagen igen – då med oavgjort resultat. Slovenerna slogs senare ut i mellanrundan medan Sverige lämnade Kairo med ett VM-silver.

TT: Svåraste utmaningen med att möta Sverige?

– De har ett riktigt bra försvar, och det har också målvakter som räddar dem många gånger. Vi måste ha ett bra försvar och ha disciplin i våra anfall, så att vi inte gör några enkla misstag så att de får kontra på oss. För det är den andra saken som de gör bra och det blir en nyckel i morgon, säger Vranjes.

I teorin finns fortfarande en möjlighet att både Sverige och Slovenien når OS, men det måste anses som extremt liten. Tyskland, som inledde med ett kryss mot Sverige, behöver bara en poäng mot gruppens redan avsågade jumbo Algeriet för att säkra några sommarveckor i den japanska OS-staden.

Sverige klarar sig till OS med en poäng mot Slovenien, som behöver vinna för att gå vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!