Wanne efter uppvisningen: Skitkul

Det syns på Hampus Wanne att han älskar att spela handbolls-VM i Göteborg. I segern mot Ungern kom ytterligare nio fullträffar in på målkontot. –Det är skitkul, säger vänstersexan.

Hampus Wanne gjorde nio mål mot Ungern.

Handboll2023-01-19 05:15

Hampus Wanne var Sveriges bästa målskytt i guld-EM i fjol och är på god väg att upprepa den bedriften när handbolls-VM nu avgörs på hemmaplan.

När Ungern besegrades med 37–28 hade Wanne stor del i segern. Han var hundraprocentig fram till paus – med fem mål redan efter 16 minuter – och landade till slut på nio mål i matchen.

– Det är klart att det bidrar till självsäkerhet. Man känner att "ge mig bara bollen" och det är en väldigt skön känsla att ha, säger Wanne om inledningen där varenda skott satt bergsäkert från kanten.

"Helt fantastiskt"

I början av andra halvlek blev det några missar, bland annat på en straff, men det var bara små skönhetsfläckar på en utsökt insats från Wanne. Med gester försökte han få i gång den gulklädda publiken i Scandinavium lite extra efter flera av målen.

– Stödet är helt fantastiskt och det är min hemstad. Det hjälper när man spurtar fram och tillbaka fem-sex gånger, då känner man att man kan göra det en sjunde gång också, säger göteborgaren som i somras flyttade från Flensburg till FC Barcelona.

Segern mot Ungern kom efter Sveriges så här långt bästa insats i VM. Siffrorna rann iväg rejält en bit in andra halvlek.

– Jag är stolt över laget att vi håller oss till vårt koncept. Det är 3-4 mål ifrån egentligen hela matchen, men sista kvarten börjar det betala av sig. Det är gött, säger Wanne, som med sina 25 mål hittills parkerar på sjätte plats i VM:s skytteliga.

"Svår match"

Sverige toppar gruppen i mellanrundan, som enda lag med maximala sex poäng. Blir det ännu en seger mot tvåan Island på fredagskvällen är inte bara en kvartsfinalplats säkrad – utan också gruppsegern som sannolikt skulle innebära att man slipper möta Danmark.

Men Wanne höjer ett varningens finger för islänningarna, och inte minst deras niometersuppställning.

– Det blir nog lättare sagt än gjort (att vinna). Island har en fantastisk trupp. Alla vet vem Aron Palmarsson är och Magnusson (Omar Ingi) och Gisli (Kristjánsson) har varit dominanta nu i Magdeburg i två säsonger. Det kommer bli en väldigt svår match, säger 29-årige Wanne.

Island vann sin första match i mellanrundan med 40–30 mot Kap Verde, men har en plump med sig i protokollet efter den något överraskande förlusten mot Ungern i det första gruppspelet.