De tunga benen och tårarna efter fredagens sprint var ett minne blott. Då sköt Hanna Öberg för medalj, men såg gulddrömmarna försvinna i tre bom i det stående skyttet.

I jaktstarten, under så gott som perfekta förhållanden, inleddes jakten på revansch. Öberg visade att hon hade skakat av sig besvikelsen och klättrade från 18:e till fjärde plats.

Efteråt var stegen i den mixade zonen var betydligt lättare när 24-åringen med ett stort leende mötte journalisterna.

Jag är jättenöjd. Det här känns verkligen som ett bra sätt att studsa tillbaka på, säger Öberg.

Mer otur än nerver

Det hade kunnat räcka ännu längre. Efter två felfria skjutningar i liggande hade Öberg klättrat många placeringar och låg inför det tredje skyttet, det första i stående, fyra.

Men med två bom dalade hon i resultatlistan på nytt, ned till elfte plats.

Den här gången var det dock "otur" mer än nerver enligt skyttetränaren Johan Hagström.

Det var kant ut, det var så att det stänkte ut bly på träffytan.

TT: Inte nerver den här gången?

Nej, det var det inte. Det var alldeles för nära. Har man nerver brukar man ha mycket större missar. Och de andra tre satt i mitten, säger Hagström.

Hanna Öberg upprepade hur nöjd hon var över just det – att hon kunde vända de två första missarna till att sätta de resterande tre i den serien.

Det känns verkligen som en revansch mot sprinten. Och sedan få skjuta fullt i sista, det är väldigt viktigt i den här typen av tävlingar, säger Öberg.
Två bom är inte perfekt på något vis. Men sättet jag genomför det. Jag bommar de två första i stående men sätter de resterande åtta, det är jag väldigt stolt över.

Bra åkform

Det skulle bli för svårt att nå medaljerna med två bom, men efter det sista skyttet gav hon det verkligen en chans. Med snabbaste åktid på det sista varvet var hon med 300 meter kvar bara sex sekunder bakom Marte Olsbu Røiseland.

Jag är i bra form. Jag såg dem där framme och tänkte att jag måste ge det en chans, jag gav vad jag kunde. Det var bara "all in" för att prova.

Öberg var till slut 8,5 sekunder från pallen i mål. Italienska hemmaåkaren Dorothea Wierer vann före Denise Herrmann, Tyskland, och Marte Olsbu Røiseland, Norge.

Svenske landslagschefen Anders Byström hyllar Hanna Öbergs insats.

Det är jättebra att bli fyra när man startar som 18:e, men det var nära medalj också. Jag stod i skogen på slutvarvet och såg i hennes blick att "det här kanske kan gå ändå" och det är kul att ha den chansen med tanke på utgångsläget, säger Byström.

Mona Brorsson blev 29:a efter tre bom, Linn Persson 32:a med fyra bom och Elvira Öberg 47:a med sex bom.