På upptaktsträffen i Nybro i måndags upprepade många av seriens tränare samma mantra: ”Vi har två riktigt bra målvakter”. Kanske är det så. En sak vet vi i alla fall. Vimmerby Hockey kommer till spel i Hockeyettan med två skickliga målvakter, som visat vad de kan i träningsmatcherna som spelats.

Det räcker med att slänga en blick på hårdfakta: Bara åtta insläppta – på sju matcher. Alltså, knappt en puck i nät i snitt.

– Det har fungerat bra för oss båda, men vi har inte spelat om några poäng och träningsmatcher är en sak, säger Jonathan Stålberg lugnt när vi träffas i ishallen strax innan torsdagsträningen ska ta sin början.

Det är samme Stålberg som gjorde succé förra vintern, men det ordet – succé - verkar han inte så förtjust i själv.

– Nej, avslutningen var alldeles för dålig.

Trivs i Vimmerby

Nåja, vi kan däremot vara överens om att den Skellefteåfostrade målvakten gjorde det väldigt bra i sin debutsäsong både i Vimmerby och i seniorhockeyn.

Den här säsongen får han en ny målvaktskamrat vid sin sida, Tomas Rydén. 24-åringen är även han fostrad i en elitklubb, Färjestads BK. De senaste fyra åren har han dock varit säker sista utpost i Köping.

Varför blev det Vimmerby nu?

– Jag tycker att jag hade gjort mitt i Köping. VH lät intressant när de kontaktade mig och så var Åkesson (Sebastian) på mig och talade bra om klubben. Vi spelade tidigare tillsammans i Köping.

Och vad är dina intryck så här långt?

– Mycket bra. Jag trivs verkligen.

På försäsongen har de båda målvakterna turats om att stå. Något de båda gillar.

– Det är mest rättvist. Och det är roligt om det går bra för båda, säger Rydén.

Om det blir samma upplägg i seriespelet, är nog mer tveksamt.

– Den som är hetast för dagen ska stå, sedan stöttar vi varandra. Det går absolut inte att se sin lagkamrat som motståndare bara för att man spelar på samma position. Det är viktigt att pusha varandra och det är bra med stark konkurrens, säger Jonathan Stålberg.

Siktar mot kvalserien

På frågan om vad deras intryck är av nye tränaren Phil Horsky så här långt, säger de så här:

– Det är stor skillnad på förra året. Det är mer uppstyrt nu, det är god disciplin och det gynnar alla, menar Stålberg.

– Jag håller med. Han är väldigt aktiv och man får feedback direkt. Allt är uppstyrt på ett bra sätt, säger Rydén.

I dessa tider brukar det alltid snackas om målsättning och förväntningar. Stålberg och Rydén är glasklara. Att nå Allettan är bara ett delmål:

– Kvalserien. Det är dit vi vill, säger båda.

Sett till vad Vimmerby Hockey presterat på isen hittills finns det självklart fog för att ha höga förväntningar. Själva vill de såklart att både de och laget utvecklas i vinter.

– Jag vill hålla en bra nivå och jämnhet mentalt. 90 procent i målvaktsspelet ligger på det mentala planet, säger Stålberg.

– Jag vill förbättra allt. Det finns alltid detaljer som kan bli bättre, menar Rydén.

Dalen i premiären på söndag. Vad säger ni?

– Vi måste självklart säga att vi håller nollan, säger de och garvar högt. Vi vinner med 1–0.

Det återstår bara en fråga. Vem får vakta kassen? Rydén eller Stålberg. Oavsett vilket val tränarparet Horsky/Lundqvist gör, så har VH en bra målvakt.