"Har lovat att ta City till superettan"

Tåget har gått fort uppåt, men har inte nått stationen superettan än. ”Vi har bråttom dit”, säger Khalid Neshati, sportchef i Linköping City.

Tuncay Yüksel och Khalid Neshati drömmer om att leda Linköping City till superettan. Enligt de ursprungliga planerna är det i år som steget ska tas.

Tuncay Yüksel och Khalid Neshati drömmer om att leda Linköping City till superettan. Enligt de ursprungliga planerna är det i år som steget ska tas.

Foto: Per Bergsten

Fotboll2019-01-28 20:00

Många olika konstellationer har försökt och för några år sedan startades Linköping City med uttalade målet att ta steget upp i superettan. Enligt de ursprungliga planerna ska klubben vara där redan till 2020.

– Det vi har byggt under de här åren är stort. Vi har ändrat på fotbollskartan och visat för många människor att det går. Men vi måste till superettan. Då är det på riktigt. Då kommer Linköping att vara en stark fotbollsstad, säger Khalid Neshati.

Och fortsätter:

– Det ser bra ut. En och annan spelare har lämnat av ekonomiska eller personliga skäl, men de vi ville behålla är kvar. Det blir ett spännande år.

Ordföranden Tuncay Yüksel nickar instämmande.

Duon har funnits med i klubbledningen sedan starten och vi slog oss ned för att ta ett snack om det som varit, men framförallt om det som komma skall.

Debutsäsongen i ettan i fjol slutade med en plats i mitten och det är inte många, om ens någon, som tror att det ett år senare ska sluta med serieseger i samma serie.

– Det är en dröm. Vi har lovat varandra att vi ska ta klubben till superettan. Det är inget stopp där heller, men sen får vi ta det därifrån. City är det snabba tåget och. . . ja, vi har bråttom. Frågar du mig skulle vi redan ha varit där, säger Khalid Neshati.

Inför 2019 har klubben tagit över AFK Linköpings ungdomsverksamhet in i City och på kort tid startat tre lag: U16, U 17 och U19.

– De som har ansvaret där har gjort ett kanonjobb. Nu är det första året, men det ska bli en rejäl satsning även där, säger Tuncay Yüksel.

– Ja, det ska vara elitförberedande verksamhet. Ingen bredd, det ska vara de bästa. I Citys A-lag har vi inte så mycket tid att utveckla unga talanger. Vi behöver färdiga spelare som kan vinna matcher. Men samtidigt vill vi behålla och utveckla dem. Då är AFK perfekt, säger Khalid Neshati.

Han hävdar också att det finns en förbättrad dialog och ökat samarbete med övriga klubbar i stan.

– För att stan ska lyckas måste jaget bort. Att herrfotbollen inte är bättre än den är beror på inställningen att ”lyckas inte jag, får inte du lyckas heller”. Nu försöker vi bygga. Det är vi. Det är Linköping.

Ekonomiskt räknar City med att göra ett mindre minus på runt 25 000 kronor för senaste verksamhetsåret. Budgeten är förhållandevis blygsam och nu finns bland annat planer på att tillsammans med damallsvenska Linköpings FC anställa en gemensam säljare.

Tuncay Yüksel framhåller också att mer hjälp behövs.

– Vill invånare och företag ha elitfotboll även på herrsidan i Linköping gäller det att ta sig till arenan. För att kunna komma dit är det nu som vi behöver den stöttningen. Ekonomin styr kraften och satsningen. Alla har ett litet ansvar om vi ska få till det här, säger han.

Yüksel har varit ordförande sedan klubben bildades och ser inget slut på engagemanget.

– Jag tror att jag pratar för oss två nu och vad ska vi göra annars? Jag har inget annat intresse. Det här är min hobby. Fikar vi så pratar vi fotboll, går vi ut och äter så pratar vi fotboll, är vi på mitt jobb så pratar vi fotboll. Jag kan inte tänka mig en dag när jag inte pratar City.

– Vi träffas varje dag. Om jag inte fastnar på arenan med Melke (Alan, managern) till klockan elva, så pratar vi i telefon till klockan ett på natten. För mig och för oss är det livet. Många tycker att det är konstigt, men vi trivs med det, säger Khalid Neshati.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!