Åsa Svensson först till 100

Åsa Svenssons framgångsrika år i montésadeln slutade med en milstolpe. Segern med Loc Egon i Eskilstuna i torsdags var ryttarens nummer 100 i karriären. - Jättekul att nå 100 och dessutom bli först, sade Åsa Svensson.

Där satt den. Åsa Svensson gör segergest för 100:e gången som montéryttare. Hon blev därmed först i Sverige att nå den milstolpen.

Där satt den. Åsa Svensson gör segergest för 100:e gången som montéryttare. Hon blev därmed först i Sverige att nå den milstolpen.

Foto:

Hästsport2011-12-23 07:30


Vid årets början stod Åsa på 65 segrar i karriären och hade knappt en tanke på att nå 100 under årets gång.
Segerrikast genom tiderna bland landets montéryttare vid den tiden var Peter Jarvén med 96 vinster (exklusive B-lopp). I och med att han dragit ner på sitt ridande och bara tagit två segrar till under året och har 98 totalt tog Åsa chansen att komma först till 100.

Sagolikt flyt
Hennes 2011 saknar motstycke i svensk montésport. 35 segrar på 100 ritter under ett år kan bli ett svårslaget rekord.
- Jag har haft ett sagolikt flyt under året och fått rida många fina hästar. Inte minst Hot Tub som är en upplevelse att sitta på, säger Åsa Svensson som i kraft av sina segrar kammat hem ryttarchampionatet på hela åtta banor under året. Däribland de tre största, Solvalla, Åby och Jägersro.
Att ta 100 segrar som ryttare kan nästan jämställas med att komma upp i 1000 som kusk.
- Med tanke på att det inte rids montélopp alla tävlingsdagar och det i regel bara är ett lopp när det tävlas så kan man mycket väl säga det. De bästa kuskarna kan ju köra tio lopp på en tävlingsdag. Jag lägger lika mycket tid som dem för att åka iväg och tävla så det är mycket slit och det gäller att vara framgångsrik i loppen för att få lite ekonomi i det hela, säger Åsa Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!