C: Förtroendet för Federley är skadat

Centerpartiets förtroende för Fredrick Federley är skadat, säger partiledningen. Partiet hävdar att Federley inte varit helt öppen om sin tidigare relation med en person dömd för barnsexbrott.

Centerpartiets Fredrick Federley (C). Arkivbild.

Centerpartiets Fredrick Federley (C). Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Politik2020-12-01 19:40

Det var i förra veckan som Federley, andre vice ordförande i C och partiets ledande EU-parlamentariker, meddelade att han tar paus från politiken och uppdragen en tid framöver på grund av psykisk ohälsa. Bakom allt låg, bekräftade han, en nyligen avslutad relation med en man som för mindre än tio år sedan dömdes för grova sexbrott mot barn.

"De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar”, skrev Federley då i ett inlägg i sociala medier.

Partisekreteraren Michael Arthursson sade då i en skriftlig kommentar att partiet ser mycket allvarligt på det som framkommit och att det var avskyvärda brott mannen hade dömts för.

Sedan dess har partiet inte kommenterat frågan mer, men vill göra det nu eftersom många frågor ställts från medier om vad som sker.

Vetat mer

Nu säger Arthursson att det hela är väldigt tragiskt och bekymmersamt för Federley.

Han hävdar att partiet inget visste förrän förra måndagen då man frågade Federley om de uppgifter som framkommit. Då uppgav Federley själv, enligt Arthursson, att han vetat om det det en tid.

– Det som gör det extra bekymmersamt är att det har framkommit att han har vetat om vad den här personen har gjort under en längre tid och det har ju skadat förtroendet för honom.

På frågan hur länge Federley känt till personens bakgrund säger Arthursson:

– Han har känt till det, vi vet inte exakt hur länge, vi fick reda på det först förra måndagen. Men hur länge han själv har känt till det får han svara på när han själv är redo att diskutera den här frågan igen.

Arthursson säger att Federley inte kommer att vara aktiv i partistyrelsen, det verkställande utskottet eller EU-parlamentet på två månader. Han har sökt om sjukfrånvaro under den perioden från parlamentet.

När han kommer tillbaka och har haft en chans att återhämta sig ska partiet ta upp diskussionen om hans framtid i C igen.

Komma tillbaka

TT: Bedömer ni att han kan komma tillbaka?

– Vi får se vad som händer efter sjukskrivningen och vad han själv drar för konsekvenser och vad som kommer fram när vi kan ha mer samtal om det.

På frågan om han, partiledaren Annie Lööf eller andra i partiet haft vetskap om Federleys förhållande säger Arthursson:

– Annie Lööf blev precis lika överraskad som jag i måndags när vi fick reda på det här, ingen av oss har vetat om det här förhållandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!