Elin Karlfeldt jagar SM-medalj

SM-medalj. Jo, det låter. Snart kan det bli verklighet för tioåriga Frödingetjejen Elin Karlfeldt. På söndag ska hon tillsammans med tre lagkompisar i Västerviksortens Ryttarförening försöka ta medalj i lag-SM i ponnyhoppning.

Elin Karlfeldt och ponnyn Heysel ska tävla i Lag-SM finalen på Strömsholm på söndag med Västervik. Foto: Torbjörn Allvin

Elin Karlfeldt och ponnyn Heysel ska tävla i Lag-SM finalen på Strömsholm på söndag med Västervik. Foto: Torbjörn Allvin

Foto:

Hästsport2016-06-04 09:06

Vi träffade henne strax innan avfärden till Västerås och Strömsholms Slott, där SM-tävlingarna avgörs.

Någon nervositet märktes inte på Elin, däremot på en annan familjemedlem...

– Ja, herregud. Elin var egentligen reserv, men hon fick chansen när en ponny i Västervikslaget skadade sig. Jag blev jättenervös när vi fick beskedet, men Elin sa bara..., yes, säger mamma Viktoria Karlfeldt.
Hon vet själv hur det är att tävla i SM och har gjort det många gånger.

Tio bästa lagen

Hästintresset har minst sagt gått i arv.

– Jag fick min första ponny när jag bara vara några år, säger Elin, som tävlat i många år trots att hon alltså bara är tio år.

Hennes ponny, Heysel, är betydligt äldre, vilket man inte kan tro. 

21-åriga Heysel är hur pigg som helst och redo att ta sig an de en meter höga hindren på klassiska Strömsholm på söndag.

Utöver Elin Karlfeldt tävlar Olivia Sarenberg, Tuva Eriksson och Vanda Valeskog i Västervikslaget. Det är de tio bästa lagen i Sverige som gör upp om SM-medaljerna.

”Mjuk och följsam”

Västervik brukar vara framgångsrika när det gäller att ta sig till SM-finaler. Viktoria Karlfeldt berättar att två av tjejerna i laget, Tuva och Vanda, har tagit SM-medaljer individuellt.

Från den östra zonen tog sig Västervik och Motala vidare till den kommande SM-finalen. Och i Motalalaget finns en annan ryttare med namnet Karlfeldt, nämligen Elins kusin Emilie Karlfeldt-Ekberg. Hon är också något av en förebild för den några år yngre Elin.

Vad är det som gör dig så bra?

– Jag vet inte, säger Elin.

Mamma Viktoria berättar:

– Hon är väldigt mjuk och följsam. Hon har också bra tajming när hon rider.

På frågan om vad som är det bästa med att rida, säger Elin så här:

– Att få vara med djuren – och att tävla.

På söndag väntar den största tävlingen någonsin för henne, SM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!