Forsberg: "Klart det är jobbigt ibland"

Emil Forsberg spräckte den svenska målnollan i EM när han satte matchens enda mål mot Slovakien. Men hemma i Sundsvall finns det ett gäng som saknar den blågula hjälten. –Det gör ont i magen ibland när man ringer och dottern säger "kom hem, pappa", säger Emil Forsberg.

Emil Forsberg satte straffen som avgjorde mot Slovakien.

Fotboll2021-06-18 19:06

Det har varit fullt ös de senaste veckorna för det svenska landslaget. I Emil Forsbergs fall tog han sig från Tyskland för att ansluta till landslaget – och det har inte blivit mycket tid med familjen som följer mästerskapet från Sundsvall.

Att inte ha sin hustru och två år gamla dotter på plats i S:t Petersburg är något som känns.

– Det är klart. Jag satt två veckor i karantän innan jag fick träffa dem i Sverige i två, tre dagar för att sedan åka iväg igen. Det är klart att det är jobbigt och det gör ont i magen ibland när man ringer och dottern säger "Kom hem, pappa". Det är inte alltid kul, säger Forsberg.

Hoppas det dröjer

Däremot hoppas Forsberg på att det dröjer tills han får träffa familjen i Sverige.

– Jag hoppas att vi går så långt som möjligt och så får jag träffa dem efteråt. Men jag vet att de mår bra och trivs där hemma, säger han.

I tv-soffan i Sundsvall lär det ha märkts av en viss stolthet under fredagen. För det var i 77:e minuten som Emil Forsberg fick chansen från straffpunkten. Distinkt satte han slutresultatet 1–0 till höger och gjorde därmed sitt första straffmål i landslaget sedan 2017.

– Jag har inte saknat det (att slå straff) riktigt, utan så länge det blir mål blir jag glad. VI har haft en bra variation på straffarna. Men det var en straff som satt riktigt bra, säger han.

Inga nerver

Trots den långa frånvaron från straffpunkten i landslagssammanhang fanns det inte några särskilda spår av nervositet.

– Nja, nervös var jag inte. Det är bara kul att slå straff, det ska det vara. Missar man så missar man, säger han.

Att Sebastian Larsson inte skulle vara straffläggare stod klart efter att han missade i EM-genrepet mot Armenien. Men särskilt mycket snack med Janne Andersson om straffar har det inte blivit för Forsberg.

– Vi har inte pratat någonting. Han har sina regler och nu fick jag chansen – och då gäller det att ta den. Det kändes bra och det var en bra straff, säger han.

Emil Forsberg pratade inför EM om att han var i bra form och hyllades av både media och medspelare. Mot Spanien fick han, precis som hela laget, mest försvara. Att han nu har fått spränga sin och lagets målnolla är en boost inför vad som komma skall.

– Det är såklart viktigt. Det är skönt att få spränga nollan – oavsett om det är på straff eller inte så är det alltid kul att göra mål. Det är klart att man tar det med sig och det bygger självförtroende, säger Forsberg.

Han fortsätter:

– Det är bara att bygga vidare och vi som lag ska bygga mer på andra halvlek. Snacket i halvlek om att vi ska göra det bättre och att vi sedan går ut och gör det. Det är mentalt starkt och det tar vi med oss.