Little klev fram som Linköpings frälsare

Linköping var länge helt uträknat borta mot jumbon Malmö. Ett 0–3-underläge förvandlades dock till seger med 4–3 efter förlängning. –För en månad sedan hade vi inte kunnat vända en sådan här match, säger Broc Little, som svarade för lagets två sista mål

Linköpings Broc Little (nummer 41) jublar med sina lagkamrater. Little satte först målet fram till 3–3 och avgjorde sedan i förlängningen borta mot Malmö.

Sport2020-12-01 21:40

Linköping låg under med 1–3 inför den tredje perioden borta mot Malmö och det var inte mycket som tydde på en vändning.

Knappt 24 effektiva ishockeyminuter senare stod östgötarna ändå där som vinnare i Malmö arena.

– Det var en viktig seger för oss. Malmö är ett lag som vi kämpar med i botten. För en månad sedan tror jag inte att vi hade kunnat vända en sådan här match med det självförtroende vi hade då, säger lagets poängkung Broc Little.

Turlig kvittering

Det var Little som svarade för lagets två sista mål. Efter att Jarno Kärki reducerat i numerärt överläge med 4.35 minuter kvar att spela klev 32-åringen in i handlingen.

Efter drygt 18 minuter skickade han ur snäv vinkel in 4–4-pucken – via Malmömålvakten Oscar Alsenfelts rygg – i spel sex mot fem utespelare sedan tränaren Bert Robertsson tagit ut målvakten Niklas Lundström.

– Helt ärligt så var det bara tur. Jag försökte passa pucken, men den tar på en Malmöförsvarares klubba och går in. Jag behövde ett sådant mål för att komma i gång, säger amerikanen och skrattar.

I förlängningen satte han sedan även segermålet med 1.19 kvar att spela. Återigen i numerärt överläge.

– Jag har inte gjort mål på ett tag, men så får du ett turligt mål och man får helt plötsligt lite självförtroende med pucken, säger Little, som svarat för åtta mål och tio assist denna säsong.

Stort coronautbrott

Linköping är det SHL-lag som drabbats hårdast av coronaviruset denna märkliga säsong. Sedan mitten av oktober har över tjugo personer i och runt laget testats positivt för covid-19.

Flera matcher blev uppskjutna, men det var inte bara av ondo.

– Om man tittar tillbaka var det ganska bra för oss. Vi ändrade mycket och det var en bra tid för oss att reflektera lite. Vi var inte på rätt väg innan och vi kunde göra en omstart, säger Little.

På de fem senaste matcherna har Linköping tagit nio poäng av 15 möjliga och har endast en förlust på dessa matcher. Östgötarna är fortfarande kvar i bottenstriden, men Little hoppas att man nu kan lyfta uppåt i tabellen.

– Vi har varit där nere i allt för många år nu. Förhoppningsvis är på rätt väg nu, säger amerikanen.

"Är inte ödmjuka"

I Malmö var det naturligtvis andra tongångar. SHL-jumbon såg ut att vara på väg mot en viktig trepoängare sedan Joe Veleno hittat rätt två gånger om i den första perioden. I upptakten av den andra utökade Carl Persson till 3–0, men målen räckte bara till en poäng.

– Vi kan bara ta med oss den första perioden. Sedan tycker jag att vi inte är ödmjuka, vi spelar som att vi leder serien. Vi har inte insett att vi är lag nummer 14 och att ödmjukhet krävs hela vägen in för att vinna hockeymatcher, säger tränaren Joakim Fagervall.