Mirakulös tvillingfödsel på Stall Gustafsberg

Hästuppfödaren Roger Gustafsson fick en chock när han skulle titta till stoet och hennes nyfödda föl en stund efter födseln och fick se två hovar sticka ut från stoet. "Det var omvälvande", säger han.

Tvillingarna Theo och Dora Wibb vilar i boxen på Stall Gustafsberg.

Tvillingarna Theo och Dora Wibb vilar i boxen på Stall Gustafsberg.

Foto: Magnus Strömsten

Trav2021-06-05 07:30

Roger Gustafsson är stuterichef på Stall Gustafsberg vid Torsfalls Gård utanför Gunnebo. Dit kommer hästägare från hela landet för att få sina ston dräktiga och fölen uppfödda med full service.

undefined
Roger Gustafsson driver stuteriet utanför Västervik.

För tillfället finns runt 40 föl på gården och två av dem är mycket speciella. Theo och Dora är knappt två veckor gamla tvillingar.

– Hästar är inte skapta för att få fler än ett föl i taget. Placentan är begränsad och de dör oftast av näringsbrist. Även stoet kan dö. Det är endast fyra procent av alla tvillingfödslar där båda fölen överlever, berättar Roger Gustafsson som var med och hjälpte till på förlossningen den 24 maj.

– Larmet gick att det var dags och fölet kom ut som det skulle, ett litet sto. Jag såg direkt att det var väldigt litet. Efter en stund gick jag iväg så att de skulle få vila lite. När jag kom tillbaka en kvart senare såg jag två hovar sticka ut från stoet och blev chockad. Det var en omvälvande känsla.

undefined
Roger Gustafsson blev mäkta förvånad när Violet Bi visade sig bära på två föl.

Roger och hans team, med veterinären Margot Monet i spetsen, hade nämligen inte sett röken av två foster på något av alla ultraljud som gjorts.

– De måste ha legat precis framför och bakom varandra.

undefined
Tvillingfödslar är extremt ovanliga bland hästar och Violet Bis föl är inte stora, men verkar ändå ha klarat sig bra.

Normalt sett väger ett nyfött föl mellan 40 och 50 kilo. Theo och Dora vägde ungefär 25 kilo var.

– Men alla organ är välutvecklade och allt ser bra ut. Vi har fått ge dem nappflaska med stoets mjölk i och har även stöttat med ersättning och blodplasma för att de ska få i sig tillräckligt med antikroppar. Hästar föds faktiskt helt utan antikroppar och är väldigt känsliga i början, säger Roger.

undefined
Violet Bi tävlade framgångsrikt med Kevin Oscarsson i sulkyn och sprang in nästan 1,7 miljoner på tävlingsbanan.

Fölens mamma, det italienska stoet Violet Bi, är en före detta travhäst som bland annat vann den långa E3-finalen för ston 2017. Pappan till fölen är den amerikanske varmblodige avelshingsten Father Patrick som sprungit in 21,6 miljoner kronor.

– Det är framtida elitidrottare vi har att göra med så inget får gå fel, menar Roger som har fullt upp i stort sett dygnet runt på gården med att inseminera, utfodra och föda upp.

undefined
Ett tiotal ston med sina föl ute i en av hagarna på Stall Gustafsberg.

I en av de stora hagarna utanför stallet är det rena dagiset där ett tiotal ston går med sina föl. Lite längre bort, i en annan hage, går det tre högdräktiga ston och i en annan inhängnad är det ston som väntar på att bli inseminerade och dräktiga.

– Jag och mina anställda, vi brukar vara mellan fyra och sex personer, går runt 25–30 000 steg om dagen när det är som högst tryck. Det är en stor apparat att dra runt. Över 4 000 föl har fötts upp här på gården.

undefined
Tvillingfölen Theo och Dora Wibb är Violet Bis första avkommor.

När Sporten får titta in hos tvillingarna Theo och Dora Wibb, som är namngivna efter Theodora som betyder Guds gåva, ligger de och sover på halmen bredvid mamma Violet Bi. Efter en stund vaknar de till och vågar sig nyfiket fram när vi får gå in i boxen.

– Stoet har lite mer humör och är busigare än vad hingsten är, men det kan ändras, berättar Roger medan Dora försöker smaka lite på hans byxor.

– Så fort de blir tillräckligt starka kommer de få gå ut. Ett föl går upp ungefär 1–1,5 kilo per dygn så det går snabbt.

undefined
Ston och föl får mysa med varandra i sex månader innan det är dags för dem att skiljas åt.

Efter sex månader går det oftast bra att separera föl från sina mammor och när de är 1,5 år brukar tränarna sätta igång med dem.

– Alla föl som föds upp här är tänkbara tävlingshästar och med tanke på tvillingarnas gener skulle det kunna bli något riktigt bra av dem, säger Roger Gustafsson.

Guds gåva i stallet kanske kan bli det även på travbanan framöver?

undefined
Violet Bi och hennes speciella avkommor får stanna inne i boxen ett tag till för att fölen ska få växa på sig lite innan de får komma ut i hagen.
Roger Gustafsson med stjärnstoet Princess Ride som efter en framgångsrik karriär på tävlingsbanan lämnat fina avkommor i aveln också. Här är hennes senaste avkomma efter Orlando Vici.
Roger Gustafsson med stjärnstoet Princess Ride som efter en framgångsrik karriär på tävlingsbanan lämnat fina avkommor i aveln också. Här är hennes senaste avkomma efter Orlando Vici.
Violet Bi

Född: 2014 i Italien efter Equinox Bi och Fidji Bi

Ras: Varmblod.

Färg: Brun.

Från: Italien.

Intjänat: 1 690 963 kronor.

Starter: 28.

Bästa tid på 2 140 meter: 1,11,9.

Största merit: Seger i E3 Ston Långa 2017 med kusken och tränaren Jim Oscarsson.

Ägare: Kristina Larsson, Västervik.

Aktuell: Fött tvillingarna Theo och Dora.

Källa: Breedly.com.

Karta: Stall Gustafsberg HB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!