Nästan som en saga

15-åriga Vimmerbyryttaren Saga Passmarks osannolika framgångssäsong fortsätter. Som en av fyra ryttare i kategori C har hon och hennes Almeida kvalat in för att få rida finalen i Prins Carl Philips Pris på Friends Arena i slutet av november. – Vi törs knappt ha hästen ute fram tills dess, skojar mamma Louise.

Som en av fyra ryttare i Sverige i C-ponnyklassen har Vimmerbytjejen Saga Passmark, 15, och hennes Almeida kvalificerat sig för finalen i Prins Carl Philips Pris på Friends Arena i slutet av november.
Foto: Ossian Mathiasson

Som en av fyra ryttare i Sverige i C-ponnyklassen har Vimmerbytjejen Saga Passmark, 15, och hennes Almeida kvalificerat sig för finalen i Prins Carl Philips Pris på Friends Arena i slutet av november. Foto: Ossian Mathiasson

Foto:

Hästsport2016-11-01 08:30

I dag reser Vimmerby-ryttaren Saga Passmark med sin Almeida till Helsingborg för SM i hoppning. Tävlingen inleds i morgon, onsdag, och visst är det lite nervöst med en stortävling och höga förväntningar.

Men det är ändå ingenting jämfört med vad som väntar 24-27 november. För som ett av fyra C-ponnyekipage har Saga och Almeida kvalificerat sig för att få rida finalen i Prins Carl Philips Pris under Sweden international Horse Show i Friends Arena 24-27 november. 

”Som en vanlig tävling”

Den sista av fyra kvaltävlingar reds förra helgen hos Sydslättens RF, en tävling som Saga och Almeida valde att inte ställa upp i, då de var finalklara redan efter den tredje kvaltävlingen.

De två bästa resultaten under de fyra kvaltävlingarna räknades och eftersom Saga redan hade vunnit en tävling (i Gagnef) och kom trea i den tredje deltävlingen (Södertälje) var allt redan klart. I slutet av november rider hon alltså finalen inför mer än 10 000 åskådare på Freinds Arena i Solna, norr om Stockholm.

– Helt plötsligt känns SM nästan som en vanlig tävling, skrattar Sagas mamma Louise Passmark.

– Skämt åsido, SM är så klart jättestort och motståndet lika hårt, men att tänka fram emot tävlingen på Friends känns nästan overkligt.

Inte förstått än

Att Saga Passmark och Almedia återfinns bland de fyra som har kvalificerat sig till Friends är i sig ingen jätteskräll, då de är rankade topp fyra bland alla C-ponnyekipage i Sverige. Men att sedan lyckas ta sig igenom det snåriga och långa kvalet är en helt annan sak.

– Det blev mycket uppståndelse när finalplatsen var klar och jag tror att Saga inte riktigt har förstått det än, säger Louise.

– C-ponny rider fredag kväll och sedan går finalen på lördagen  Bara att Saga och Almeida har tagit sig dit ser vi som en vinst. Vi vet hur duktiga alla de andra är och även vilket intryck det här kommer göra på Almeida.

Efter SM-tävlingarna och fram till Sweden international Horse Show i Friends Arena kommer Almeida få ta det lugnt och träna på som vanligt.

– Med risk för att något ska hända så törs vi knappt ha hästen ute fram tills dess, skrattar Louise.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!