Östgötsk ridsportprofil har gått bort

Nyligen avled legendariske hästkarlen, kapten Lars Hanson på Öknehult efter ett långt liv. Hanson, Häst-Hasse kallad, blev 94 år. 

Så här såg kapten Lars Hanson på Öknehult ut 2014.

Så här såg kapten Lars Hanson på Öknehult ut 2014.

Foto: Jörgen Auer

Dödsfall2020-12-23 10:00

Lars Hanson hade en lång karriär som stallofficer på I 4 bakom sig. Han genomgick Infanteriets och Kavalleriets ridskolor på Strömsholm. Han var också med om att utbilda de första civila ridlärarna 1956 och i Linköping var han med och drog igång Valla ridskola 1951 och Heda ridskola 1969.

Sen kom han till Öknehult vid Stensjön, en mil nordost om Kisa. Där har alltsedan sommaren 1969 bortåt tusen barn och ungdomar firat stora glädjestunder på ridläger och lärt sig massor om hästens väl och ve av kapten.  

Själv har jag varit på Öknehult flera gånger. Inte bara för reportage, utan även för att fika eller titta på gårdens många djur. Inte minst hästarna. 1990 var jag där på vuxenridläger för att känna på hästlivet inför stundande ryttar-VM. 

Naturligtvis var Lars Hanson med på lägret, han bodde ju där, men verkade mera i bakgrunden. Dock fick jag äran att följa med honom en dag för att utfodra alla de hästar som inte var på lägret, utan gick på bete på underbart gröna ängar i granngården Mjölsefall.  

Vi pratade om hästar och militärlivet. Det gladde honom att jag gjort lumpen på I 4. Häst-Hasse började på I 4 redan 1943 och 1997 avgick han ur I 4 reserv. 

När Sverige och Stockholm 1956 fick arrangera de olympiska ridgrenarna på grund av värdlandet Australiens karantänregler, var Lars Hanson chef för de utländska stallarna. 

För mig kommer Häst-Hasse alltid att vara kapten på Öknehult. 

Heders, kapten för alla hästår. Vila i frid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!