Tove drömmer om OS

EM i Polen nästa år. OS i Brasilien 2016. Tove Birgersson från Storebro har höga mål. Så är hon också en av landets mest lovande fälttävlansryttare.

Tove Birgersson drömmer om OS.

Tove Birgersson drömmer om OS.

Foto:

Hästsport2011-12-02 23:07


Tove Birgersson är inte ett känt namn i den lokala sportvärlden. Hon borde vara det. Att hon är en doldis beror kanske på att fälttävlan inte en av de mest frekventa idrotterna i vår trakt - och antalet utövare är få.
Vår tidning träffade 17-åringen hemma i Storebro, där hon som vanligt pysslade om sina egna och mammas hästar. Ett särskilt gott öga har hon till elvaårige Matador. Med pigga ögon och stor nyfikenhet verkar han undra vilka typer det är som hälsar på.
- Han är importerad från Polen och är fantastisk på alla sätt och vis, säger Tove och tittar ömt på Matador.

"Jag fastnade direkt"
Hennes intresse för hästar väcktes tidigt i livet.
- Det är mammas fel, säger Tove Birgersson, medan Gina Hedqvist nickar instämmande.
Redan i sex års-åldern hade Tove en egen ponny, "Kickan". Nu har hon andra.
Som så många andra hästtokiga tjejer satsade hon på hoppning, till en början. Men när det inte funkade med ponnyn "Sudden" i hoppningen, testade de terräng istället, mest av en slump.
- Jag fastnade direkt. Då var jag 12-13 år. Det är mycket mer aktion i fälttävlan och man måste ha ett bättre förhållande mellan häst och ryttare, än om man bara hoppar.
Är det inte farligt med terrängritterna?
- Man måste vara duktig och veta vad man gör. Jag har slagit i ena axeln en gång, annars ingenting. Men mamma tycker det är lite otäckt och kollar knappt när jag rider, säger Tove och skrattar.

Sjätte plats i NM
I fälttävlan ingår tre moment. Förutom terräng, även dressyr och hoppning. Terrängdelen är Tove och Matadors starka gren.
- Det är kul och ganska jobbigt också. Vi hoppar på fasta hinder, över vattengravar, häckar, stockar och allt möjligt.
- Fälttävlan är en gammal militärgren och att rida terräng är hästars naturliga element. De är verkligen taggade då, säger Gina Hedqvist.
Tove Birgersson är med i det svenska juniorlandslaget och när Nordiska-Baltiska mästerskapet avgjordes i Danmark tidigare under året blev hon bästa svenska junior - och tog en hedrande sjätteplats totalt. I lag blev det en bronsmedalj. Med 65 startande var det en stor framgång för Tove. Med alla seniorer inräknat blev hon 13:e totalt i den hårda internationella konkurrensen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!