Troliga OS-ryttare visar fin form på Stadion

I morgon tar Henrik Ankarcrona ut ryttarna som hoppar om OS-medaljerna i Tokyo. En sista chans att övertyga förbundskaptenen ges i helgen på Stockholms stadion. –Det märks att mycket står på spel, säger han till SVT.

Peder Fredricson vann lagtävlingen på Stockholms stadion och var en av flera ryttare som kvalade in till GP-hoppningen senare i eftermiddag. Arkivbild.

Peder Fredricson vann lagtävlingen på Stockholms stadion och var en av flera ryttare som kvalade in till GP-hoppningen senare i eftermiddag. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2021-06-19 16:33

Enligt vad TT erfar lutar det åt att kvartetten (en blir reserv) Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Douglas Lindelöw får chansen att ta Sveriges första lagmedalj i olympiska sammanhang sedan silvret i Aten 2004.

De troliga OS-ryttarna deltar i helgen i Global Champions Tour på Stockholms stadion. Samtliga visade i kvalet till kvällens grand prix att formen är god med sex veckor kvar tills det är skarpt läge i Equestrian Park i Tokyo.

Veteranen på gång

Ankarcrona har angenäma problem. Ett flertal ryttare har under våren visat att de vill vara med på planet till Japan. Bra några veckor senare väntar ett EM i Tyskland.

Veteranen Rolf-Göran Bengtsson kan bli mästerskapsaktuell igen. Nyligen säkrade han i en omhoppning den svenska segern i Nations Cup i S:t Gallen.

På Ermindo var han felfri i kvalet till kvällens GP.

– Vi börjar hitta rutinen på de högre hindren, säger Bengtsson.

Douglas Lindelöw, som gått riktigt starkt under våren, är i allra högsta grad med och fajtas om en olympisk startplats.

Lindelöw på gång

Lindelöw varvar mellan två högst dugliga hästar. Cheldon och Casquo Blue. Den senare fick röra på sig under den heta solen i dag – och rev inte ett hinder när Lindelöw kvalade in till GP-hoppningen.

– Jättekul, det är alltid svårt att gå ut i början, men jag hade en bra plan, red lagom snabbt och förhoppningsvis finns det kraft kvar till i kväll. Hästen har en otroligt hög lägstanivå och det är alltid en otrolig känsla att sitta på den, säger Lindelöw till SVT.

Lindelöw och Cheldon slog dessutom till med en andraplats bakom britten Scott Brash i fredagens främsta klass – en 1,55-hoppning.

Ytterligare ett kvitto på att han just nu kan vara med och fajtas om topplatserna i svåraste internationella konkurrens.

– Vi har OS inte minst, men flera andra stora tävlingar att se fram emot. Då är det alltid bra att vet att man har bra hästar i stallet, säger Lindelöw till SVT.

Fredricson lagvinnare

Fredricson/Catch Me Not, Baryard Johnsson/Indiana och Henrik von Eckermann/King Edward imponerade också med felfria rundor.

Fredricson vann dessutom lagtävlingen Global Champions League tillsammans med Edwina Tops-Alexander. De bildar laget Valkenswaard United.

De svenska ryttarna som kvalade in till finalen (17.00) på Stadion: Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Douglas Lindelöw och Angelica Augustsson Zanotelli

Fakta: Det gäller i OS-hoppningarna

+ Fyra ekipage har bantats till tre i lagtävlingen.

+ Den individuella hoppningen avgörs från och med i år före lagtävlingen.

+ Nytt är också att ett ekipage kan bytas mellan den individuella finalen och inledningen av lagklassen. Alla ryttare som på något sätt deltar i OS-hoppningen får medalj om det blir aktuellt.

OS-programmet:

Lördag 31 juli: Hästbesiktning.

Söndag 1 augusti: Eventuell ombesiktning och träningsomgång.

Tisdag 3 augusti: Individuell kvalomgång med 75 startande (12.00-15.45).

Onsdag 4 augusti: Individuell final med 30 startande. Kvalresultatet stryks. Avgörs efter grundomgång och omhoppning. (12.00-14.40)

Torsdag 5 augusti: Hästbesiktning.

Fredag 6 augusti: Eventuell ombesiktning. Kvalomgång i lagtävlingen. 20 startande lag med tre ekipage i varje lag. (12.00-15.05)

Lördag 7 augusti: Lagfinal med tio lag. Resultatet från kvalet stryks. Vid lika poäng sker omhoppning om guldet. (12.00-14.30)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!